Zomer in je tuin: 6 low-budgettips

Tuin
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3088 keer bekeken

De stukadoor, de schilder, tegels, een keuken, een bad op pootjes in je badkamer: voor je het weet, vliegt het geld de deur uit wanneer je gaat verhuizen. De tuin belandt al gauw op plek 294 van de prioriteitenlijst.

Klinkt logisch, maar toch is het zonde. Stel je voor: zit je trots binnen in je prachtig ingerichte woonkamer en zodra je uit het raam kijkt, stuit je op een woeste wildernis in de tuin. Of erger: een betonnen ‘parkeerplaats’ met jaren-80-bestrating. Want: jij zit toch deze zomer graag in je weelderige tuin? Daarom 6 tips hoe je voor een appel en een ei wat sfeer in je tuin aanbrengt.


1. Schop onder je kont

Pardon?! Jazeker. Zelf doen is nu eenmaal een stuk goedkoper dan uitbesteden. Dus kom van die bank af en schoffel, pluk onkruid weg en bekijk eens wat je al hebt liggen en waar je wat mee kunt. Met creativiteit en inspiratie op Pinterest kom je al een heel eind. Met versierde bloempotten, een moestuintje voor de kinderen of zelfgemaakte kaarsen van citronella breng je gemakkelijk en goedkoop extra sfeer in je tuin.

2. Zaaien, zaaien en niet kopen

Een bezoek aan het tuincentrum levert je al gauw een fikse rekening op. Overal mooie planten en bloemen, en - oh! - een mooi appelboompje in de tuin! Met een schep en een portie geduld ben je een stuk goedkoper uit. Zaai bloemen en verse kruiden of een hele moestuin, gewoon zelf en je slaat twee vliegen in één klap: je tuin is prachtig en kleurrijk en je kunt er nog van eten ook.

3. Een goede buur is beter dan...

Vergeet ook zeker de kracht van een goede buur niet in je low-budget tuinplannen. Een heggenschaar, grasmaaier of een hogedrukreiniger hoef je echt niet te kopen (of te huren), maar kun je vaak ook wel lenen van iemand uit de buurt. Vind je dat nog een beetje ongemakkelijk? Probeer het dan eens via de Peerby-app , waarbij je meestal gratis huurt bij mensen uit de buurt. Kun je meteen kennismaken!

4. Maakt ’t zelf

Als de tuin er dan wat gezelliger uitziet, wil je er natuurlijk ook in kunnen zitten. Een spiksplinternieuwe set tuinmeubelen staat misschien nog niet op je begroting, maar wanneer je zelf gaat timmeren heb je zo een fijne bank en een stoere tafel in de tuin staan. Op YouTube en bij verschillende bouwmarkten vind je allerlei handige doe-het-zelf-video’s waarin je precies ziet hoe het moet. En eerlijk is eerlijk: dat is misschien nog wel leuker ook dan zo’n Zweeds meubel dat bij half Nederland staat.

5. Met gazon verstand

Wil je gras of overal bestrating? Of liever een mix? Online kun je terrastegels en graszoden slim inkopen, als je goed kijkt en vergelijkt. En of je het nu daar koopt of bij de bouwmarkt, zelf aanleggen moet je het toch. Tip: let wel goed op de reviews die de leveranciers krijgen. Zoals Marktplaats het zo mooi zegt: ‘Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook’.

6. Je weet maar nooit

Weet je al goed wat je wil? Houd dan de merken die bij je in de smaak vallen goed in de gaten. Op Facebook en Instagram komen regelmatig winacties voorbij en misschien ben jij wel net die geluksvogel die zo’n vlammende nieuwe barbecue wint.


Deze tips zijn direct toepasbaar en hiermee geniet je in een weekend van je vernieuwde tuin. Is er toch grover geschut en budget nodig om buiten bij binnen te laten kloppen, dan is dit ook nog een optie .

Nog een voordeel: de rente die je betaalt over je persoonlijke lening om je tuin te verbouwen kun je aftrekken, kijk maar hier .