Blog 2: Eef van Opdorp Wat voor weer wordt het morgen?

Eef van Opdorp
Eef van Opdorp
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Eef van Opdorp
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
955 keer bekeken

Wat voor weer wordt het morgen?

Stel dat je al het nieuws echt serieus zou nemen? Dan zaten we in de winter braaf thuis door het sneeuwalarm terwijl juist die dag de enige dag was dat de treinen wel op tijd reden. Voor het eerst sinds eeuwen is er grote kans op hittestress. Ik had er nog nooit van gehoord, jij wel? Ik kreeg het idee dat er bosjes senioren, bij een temperatuur van 40 graden, uitgeput op straat zouden liggen. Natuurlijk werd het uiteindelijk een klef dagje maar de mussen bleven gewoon op het dak zitten.

Onder water

Dus moeten we nu massaal in de kramp schieten bij het bericht dat 1,3 miljoen huishoudens ‘onder water staan’? Dat er een verschil zit tussen de hypotheken en waarde van de huizen van wel 65 miljard euro! Maar wat zegt nou 65 miljard euro, behalve dat het klinkt als heel veel geld.

Altijd handig om de boel even terug te koppelen naar de echte wereld oftewel je eigen situatie. Ik houd helemaal niet van groepen, maar hoor absoluut bij die 1,3 miljoen huishoudens. Ons huis is zeker 10% in waarde gedaald, we hebben een gat van € 25.000,-. Is dat nou een beetje onder water of moet ik denken aan gruwelijk hoog zeeniveau? Dat is dus het leuke aan getallen, voorspellingen en spannende krantenkoppen. Hoe kijk je ernaar en wat vind je er zelf eigenlijk van? Ik vind mijn ‘schuld op papier’ van € 25.000,- niet rampzalig maar wel irritant genoeg om extra af te lossen.

En dat is precies waar het om gaat bij economische ontwikkelingen. Je hebt geen invloed op een dalende huizenmarkt maar wel op hoe je met je eigen situatie omgaat. Doe vooral wat bij je past.

Voorbeelden

Een vriendin van me zit met een gat van € 35.000,- als ze haar huis nu zou moeten verkopen maar het zal haar worst wezen. Ze blijft de komende tien jaar toch zitten waar ze zit. Dan is de huizenmarkt volgens haar allang weer in de lift.

Een collega heeft samen met haar man gekozen om toch te verkopen en kan het zelf oplossen. ‘We hebben een paar jaar geleden de hoofdprijs betaald voor een huis dat, zo blijkt, helemaal niet handig is met twee kinderen’. We hebben op de bank spaargeld van € 40.000 en dat is nou precies het verschil tussen onze hypotheek en de gedaalde waarde van ons huis. Een andere collega kijkt me verbaasd aan, heeft geen idee en wil dat graag zo houden.

Mijn vrolijke neef doet niet aan extra aflossing binnen zijn hypotheek. Hij spaart zelf om de boel uiteindelijk ineens af te lossen. Zijn omgeving verklaart hem voor gek (lage spaarrente en wel rente over de schuld betalen) maar hij voelt zich er goed bij. En dat is precies waar het om gaat bij economische ontwikkelingen. Je hebt geen invloed op een dalende huizenmarkt maar wel op hoe je met je eigen situatie omgaat. Doe vooral wat bij je past.