Wat is NHG? Belangrijkste punten op een rij

Nationale Hypotheek Garantie
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
5150 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is goed mogelijk dat de genoemde percentages niet meer actueel zijn.

Wat is NHG precies? En wat zijn de voorwaarden van deze Nationale Hypotheek Garantie? Dat lees je hier.


De term ‘NHG’  klinkt ingewikkeld. Ik besluit eens uit te zoeken wat dit betekent. Toch handig om te weten als ik later een huis wil kopen, toch? Ik open Google en zoek: wat is NHG? Een lange speurtocht leert me het volgende:

Wat is NHG: de definitie

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie die je kunt krijgen als je een hypotheek afsluit voor het kopen of het verbouwen van een huis. Je betaalt hier eenmalig voor. In 2013 is dit 0,85% over het totale hypotheekbedrag.

Minder risico en rentekorting

Met NHG geef je jouw geldverstrekker de zekerheid dat jouw hypotheekschuld wordt afbetaald. En jij als huiseigenaar loopt minder risico en krijgt een rentekorting op de hypotheek. Dit voordeel kan zo 0,7% per jaar zijn.

Restschuld kwijtschelden: onder voorwaarden

Kun je de hypotheek al een tijd niet meer betalen en ben je gedwongen de woning te verkopen? De eventuele restschulden worden dan onder voorwaarden kwijtgescholden. Dit is alleen mogelijk als blijkt dat jij geen schuld hebt aan het ontstaan van de financiële problemen en dat je er alles aan hebt gedaan om erger te voorkomen. Daarom is het belangrijk om goed op te hoogte te zijn van alle voorwaarden rondom ‘wat is NHG’.

Deze voorwaarden voor kwijtschelding zijn:

  • echtscheiding
  • overlijden van een partner
  • werkloosheid
  • arbeidsongeschiktheid

Deze voorwaarden gelden ook als je de woonlasten tijdelijk niet meer kunt betalen. Dan kun je gebruik maken van de Woonlastenfaciliteit (WLF) van de NHG. De NHG bekijkt dan hoeveel kosten je maandelijks nog wel en niet kunt betalen. Het benodigde bedrag wordt door de hypotheekverstrekker bij je hypotheek bijgeschreven. Dit mag maximaal 9% zijn van je hypotheek met NHG. Met deze aanvullende lening krijg je meer tijd om je betalingsproblemen op te lossen.

Negatieve BKR-codering

Als je uiteindelijk toch gedwongen je woning verkoopt, wordt dit gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) . Wat volgt is een negatieve BKR-codering. Dit gebeurt ook als de NHG de restschuld kwijtscheldt. Een negatieve codering maakt het jou moeilijker om in de toekomst een hypotheek of een andere financiering af te sluiten.

Wat is NGH: de voorwaarden

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor NHG? Zo geldt de Nationale Hypotheek Garantie nu nog voor hypotheken tot 290.000 euro. Vanaf 1 juli 2014 verandert dit naar 265.000 euro. Ook moet de woning waarop je de hypotheek hebt afgesloten jouw hoofdverblijf zijn. Lees hier de belangrijkste NHG-voorwaarden op een rij .

Een stukje geschiedenis: NHG

Wat is NHG: de geschiedenis van garantie op hypotheken gaat ver terug. Al na de Tweede Wereldoorlog is er in verband met het grote woningtekort een hypotheekgarantie in het leven geroepen. Sociale huur, maar ook eigen woningbezit, werden daardoor aangemoedigd. De gemeenten stonden garant voor de hypotheken.

In 1993 is deze garantie landelijk overgenomen door het ministerie van VROM en de Nederlandse gemeenten. Twee jaar later is er door de gemeenten en de rijksoverheid één gemeenschappelijk waarborgfonds opgezet dat overal op dezelfde manier uitvoering geeft aan de hypotheekgarantie: de Nationale Hypotheek Garantie. Sinds 2011 doet de rijksoverheid dit alleen.

Wat is NHG: de vraag beantwoord

Nu ik dit allemaal gelezen heb, weet ik waar ik waar ik aan toe ben als ik in de toekomst een garantie wil op mijn hypotheek. Ik weet waar ik rekening mee moet houden en wat de voor- en nadelen zijn van NHG. Ik kan wel zeggen dat mijn vraag ‘wat is NHG?’ nu beantwoord is.


Een ingewikkelde vraag: wat is NHG? Wat houdt het precies in en wanneer kom je hiervoor in aanmerking? Lees hier alles over de Nationale Hypotheek Garantie.