Vol vertrouwen verbouwen Handig om te weten én doen

Minimaal 3 offertes
1239 keer bekeken

Een nieuwe badkamer, compleet met inloopdouche en tweede toilet, een grotere keuken, een fraaie serre of een dakkapel. Je huis verbouwen kan op allerlei manieren. Maar groot of klein, bij elke verbouwing houdt een (financiële) checklist je scherp. Zodat je op het eind niet voor nare verrassingen komt te staan.


Vraag drie offertes. Minimaal

Neem je een aannemer in de arm? Laat drie aannemers een offerte uitbrengen. Zo kun je de prijzen goed vergelijken. De goedkoopste offerte is niet per se de beste keuze. Het ligt er immers maar net aan wat er allemaal in de offertes wordt meegenomen.

All-in of alles apart?

Vraag na of alle kosten bij de offerteprijs zijn inbegrepen. Kosten voor zaken als behang of verf kunnen anders nog aardig oplopen. Het is ook slim om qua materialen zelf te zoeken naar voordelige leveranciers. Op internet kom je vaak mooie prijsjes tegen, voor nieuwe en voor tweedehandse materialen. Voorkom ten slotte nare verrassingen en zet 5% van het uiteindelijke eindbedrag apart voor onvoorzien uitgaven.

Maak een verbouwingsovereenkomst

Offerte akkoord, aannemer gekozen? Zet de afspraken over werkzaamheden, aansprakelijkheden en betalingstermijnen op papier in een verbouwingsovereenkomst. Duidelijk voor iedereen. Een goed voorbeeld van een verbouwingsovereenkomst vind je hier .

Check voor subsidies

Gevelisolatie of zonnepanelen? Als je huis na de verbouwing een stuk energiezuiniger wordt, kun je energiesubsidie krijgen. Dat kan je financiële lasten aardig verminderen. Daarnaast verlagen energiebesparende maatregelen ook je energierekening: je investering betaalt zichzelf terug. Op de website energiesubsidiewijzer vind je veel subsidiemogelijkheden. Vraag wel bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt, bijvoorbeeld om zonnepanelen te plaatsen.

Zijn je vergunningen en verzekeringen goed geregeld?

Ben je goed verzekerd?

Vraag bij je assurantietussenpersoon na of het in jouw geval slim is een speciale Construction All Risks-verzekering (CAR) af te sluiten. Deze verzekering dekt de materiële schades die bij een verbouwing kunnen ontstaan. Sla je je meubels tijdelijk ergens anders op, geef dit dan ook door aan je tussenpersoon. Zo is je inboedel altijd goed gedekt. Bij een grote verbouwing is een uitbreiding van je verzekering zeker geen overbodige luxe.


Weet jij de totale kosten? Welke lening past bij jou?