Verkopen of verbouwen: wat is wijsheid?

Verbouwen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1984 keer bekeken

Rust! Ruimte! Je woont nu al een paar jaar in je – op zich prima – huis, maar steeds vaker heb je behoefte aan iets anders. Aan natuur om je heen of juist een plekje voor jezelf binnenshuis. Verhuizen? Kan. Maar de terrasjes om de hoek en de school in de buurt is toch ook wel fijn. Stel jezelf deze vragen om te komen tot de juiste keuze.


Wat zijn je wensen precies?

Wat staat er bovenaan je verlanglijstje? Een werkkamer of een weiland, de ene wens is omvangrijker dan de andere. Wat heb je er precies voor nodig? En -ook niet onbelangrijk- met wie moet je rekening houden? Behoefte aan natuur als je samenwoont met een stadsmens, betekent dat verhuizen naar een hutje in het bos niet de beste oplossing is. Maar wat dan wel? Breng je eigen wensen en die van je huisgenoten in kaart en bepaal stap voor stap wat de opties zijn.

Wat is je budget?

Een inkoppertje misschien, maar wel belangrijk: bepaal je budget. Wat ben je bereid om te betalen voor het realiseren van die extra verdieping op het huis? Kan dat binnen je huidige hypotheek? Kies je ervoor om jouw of jullie spaargeld aan te spreken of is het met de huidige lage rentestand juist slim om een tweede hypotheek af te sluiten? Bepaal voor jezelf wat je overhebt voor je wensen. En bespreek met een financieel adviseur wat je kunt doen als je verlanglijstje langer is dan je spaarpot aankan.

Verhuizen, wat betekent dat voor jou?

Stel, je denkt na over verhuizen. Wat betekent dat dan precies voor jou? Grote kans dat je af en toe op Funda struint door het aanbod. En dat het gras er bij de buren groener uitziet. Ben je – los van het huis – blij met de plek waar je woont? Of mag dat ook wel eens anders? Wanneer je gaat verhuizen, houd er dan rekening mee dat de hypotheek op je nieuwe huis maar 102 procent van de waarde van de woning mag zijn. Dat betekent dat je bijna altijd wat eigen geld nodig hebt om bijvoorbeeld de kosten koper te betalen én om de woning naar je zin te maken. Wanneer je een flinke overwaarde verwacht op je huis, dan kan verhuizen een interessante optie zijn. Onderzoek eens voor welke prijs de woningen in jouw buurt verkocht worden. Zo kun je beter inschatten hoe hoog de eventuele overwaarde van je huis is. Maar, ook voor verhuizen geldt: kijk goed naar je verlanglijstje én naar je budget.

Wat levert verbouwen precies op?

Als je eigenlijk heel tevreden bent met je tuin op het zuiden en je zus in de buurt, dan is verbouwen wellicht slimmer dan verkopen. Bouw een serre voor het buitengevoel of een veranda. Liever een plek om rustig te werken? Zet dan een dakkapel op zolder en maak daar een mooie en lichte werkkamer. Puur verbouwen om daarna te verkopen, dat heeft niet zoveel zin, zegt makelaar Remco Olden : “Een verbouwing kan zeker een meerwaarde betekenen, al is de kans dat je het volledige bedrag terugverdient klein. Voer een verbouwing dus in eerste instantie voor jezelf uit. Wel is het goed om – als je weet dat je over een aantal jaar wilt verhuizen – de toekomstige bewoners in het achterhoofd te houden. Houd het neutraal en modern. En zorg dat verbouwingen passen bij je huis en de buurt.”


Benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden? Bekijk hier welke kant jouw verlanglijstje op gaat .


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo