Verbouwen: uitbesteden of uitsloven?

Verbouwen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1465 keer bekeken

Een nieuwe keuken. Een extra slaapkamer op zolder. Een bad op pootjes of  een regendouche. Al bij het plannen van je verbouwing droom je over het prachtige resultaat. En ondertussen lopen de kosten op. Door zelf te klussen kun je de schade beperken. Of toch niet?


Doe-het-zelven kán je een hoop geld besparen, als je bedenkt dat het uurloon van de gemiddelde aannemer 35 euro is. Maak vooraf een lijst wat je allemaal nodig hebt, een planning en begroting. Koop je materialen uit de aanbiedingen van de bouwmarkten of shop ze online: ook daarmee kun je flink besparen.

Eerlijk duurt het langst

Toch is het prijskaartje niet het enige waar je naar moet kijken. Bouwkundig ingenieur en doe-het-zelver Peter Viveen heeft een gouden advies: “Wees eerlijk naar jezelf over de verbouwing. Heb je er zin in? En kun je het ook? Heb je een plan? De woonkamer witten is iets anders dan een keuken installeren of een dakkapel plaatsen. Wees realistisch over je eigen klusniveau.”

Komt tijd, komt raad

Bij dat realisme hoort ook een realistische planning. Wanneer je de verbouwing zelf gaat doen, betekent dat namelijk dat je tijd moet investeren. Heb je er tijd voor? Vrije dagen opnemen of weekenden opofferen. Heb je dat ervoor over? Als je antwoorden hierop ja zijn en je dus enig talent hebt – dan kun je zo’n verbouwing best zelf op je nemen.

Leer-het-zelf

Heb je wel tijd, maar niet zoveel ervaring, dan kun je die verbouwskills gewoon leren. Vraag je handige buurman om te helpen en kijk met hem mee. Kun je meteen meters maken. Ook handig: op YouTube wemelt het van de how-to-video’s. Je ziet er precies hoe je dakpannen moet leggen, een muurtje metselt of een aanrechtblad maakt van beton. Praktisch!

Vraag een vakman

Is je verbouwing omvangrijk, of kun je niet wachten tot het af is, dan kun je de klus het beste uitbesteden aan een vakman. Vraag eens rond bij buren en vrienden of ze nog een betrouwbare en betaalbare aannemer weten. Je kunt ook een advertentie plaatsen op Werkspot of op Marktplaats . Voor de beste prijs-kwaliteitverhouding is het slim om minimaal drie offertes met elkaar te vergelijken. Zo voorkom je dat die kostenpost een lastpost wordt.


Kies jij liever voor uitbesteden dan voor uitsloven? Ook dan  is het slim om een begroting te maken. Mocht je er niet helemaal uitkomen met je budget, kijk dan eens op freo.nl/leningen wat er nog meer mogelijk is.