Verbouwen: een meerwaarde voor je huis? Zo stijgt de waarde van je woning

Verbouwen
verbouwen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
13777 keer bekeken

Je huis verbouwen? Werkzaamheden aan je woning betekenen niet alleen meer woonplezier. Ze kunnen ook de waarde van je huis doen stijgen. Mooi meegenomen! Zeker als je plannen hebt om je huis (over een paar jaar) te verkopen. Makelaar Remco Olden van Lommers Makelaars vertelt wanneer een verbouwing de waarde van je huis kan verhogen en wanneer niet.


“In de regel kun je de helft van iedere euro die je investeert in een verbouwing optellen bij de waarde van je huis.”

Remco Olden: “Om te bepalen of een verbouwing een meerwaarde voor je huis is, moet je je verplaatsen in de mogelijke kopers. Wie zouden geïnteresseerd kunnen zijn in jouw huis en welke pluspunten heeft je verbouwde huis voor hen? In de regel kun je de helft van iedere euro die je investeert in een verbouwing optellen bij de waarde van je huis. De andere helft investeer je in je eigen woonplezier. De precieze meerwaarde van een verbouwing is afhankelijk van hoeveel je bijvoorbeeld zelf doet en van het type verbouwing.”

De meerwaarde van verschillende typen verbouwingen

Niet iedere verbouwing zorgt voor dezelfde meerwaarde. Remco licht de verschillende typen verbouwingen toe.

Vergroten van de woonruimte

Vergroot je woonruimte en je creëert direct de grootste meerwaarde in een huis. Mensen die een nieuw huis zoeken, kijken bijna altijd als eerste naar het woonoppervlak. Bij het vergroten van de woonruimte kun je denken aan een uitbouw van de woonkamer, maar ook aan een vaste trap naar zolder en een dakkapel. Hiermee maak je van een bergzolder een woonverdieping en creëer je extra woonoppervlak. De uitbreiding moet wel passen bij je huis. Zes slaapkamers zijn bijvoorbeeld minder interessant als je maar een kleine woonkamer hebt.

Een nieuwe keuken of badkamer

De meerwaarde van een nieuwe keuken of badkamer is grotendeels afhankelijk van hoe deze er nu uitziet. Wanneer je een keuken of badkamer uit de jaren zeventig verbouwt is de meerwaarde groter dan wanneer je een nette, moderne badkamer onder handen neemt. Keukens en sanitair zijn sowieso erg smaakgevoelig, dus houd het modern en neutraal. Kies daarnaast voor een type keuken of badkamer dat past bij het type huis: plaats bijvoorbeeld geen dure designkeuken in een appartement voor starters.

Verbouwen voor je energielabel

Hoewel de invloed van het energielabel van een huis bij de verkoop nu nog minimaal is, wordt dit in de toekomst steeds belangrijker. Dit soort verbouwingen zijn dus het overwegen waard. Zaken als een goede isolatie, dubbelglas, een zuinige cv-ketel en zonnepanelen krijgen steeds meer waarde. Een duurzaam huis betekent lagere lasten: voor jou én voor toekomstige bewoners.

De afwerking van je woning

Welke afwerking je precies kiest is niet heel belangrijk, zolang de woning er maar fris, licht en netjes uitziet. Een donker balkenplafond, metselwerk muur of plavuizenvloer kan echt niet meer. Met nieuw stucwerk, een mooie vloer en een afgewerkt plafond creëer je niet direct een meerwaarde, maar zorg je er wel voor dat jouw huis aantrekkelijker en dus gemakkelijker te verkopen is.

Tuinverbouwingen

Een meerwaarde creëren door een verbouwing van de tuin is misschien nog wel het lastigst. De een werkt graag wekelijks in zijn moestuin, de ander wil juist een onderhoudsvrije tuin en een derde kiest een tuin met gras en een trampoline voor de kinderen. Deze wisselende wensen maken een tuinverbouwing minder interessant, tenzij deze toevallig helemaal in de smaak valt bij de koper. Mijn advies is om ervoor te zorgen dat de tuin er netjes uitziet, maar deze alleen te verbouwen voor je eigen plezier.

Verbouwen: ja of nee?

Remco concludeert: “Een verbouwing kan zeker een meerwaarde betekenen, al is de kans dat je het volledige bedrag terugverdient klein. Voer een verbouwing dus in eerste instantie voor jezelf uit. Wel is het goed om – als je weet dat je over een aantal jaar wilt verhuizen – de toekomstige bewoners in het achterhoofd te houden. Houd het neutraal en modern. En zorg dat verbouwingen passen bij je huis en de buurt. Als je twijfelt over een verbouwing kun je een taxateur om advies vragen. Ik zou niet puur gaan verbouwen om je huis sneller te verkopen. Wel is het verstandig om voor je je huis gaat verkopen gebreken – een lekkage, kapotte vaatwasser – op te lossen en te zorgen voor een licht, fris, net en schoon huis.”


Verbouwen? Lees hier de voordelen van lenen.