Verbouwen, altijd je huis met winst verkopen?

Verbouwen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3835 keer bekeken

Indien je een eigen koopwoning bezit, is het logisch dat je de woning met enige regelmaat moet onderhouden en moderniseren. Verbouwen aan je woning betekent niet alleen maar meer woonplezier. Ze kunnen ook de waarde van je huis doen stijgen. Dat is mooi meegenomen! Zeker als je plannen hebt om je huis (over een paar jaar) te verkopen. Makelaar Remco Olden van Lommers Makelaars vertelt wanneer een verbouwing de waarde van je huis kan verhogen en wanneer niet?


Lage rentestanden = voordeel

De huidige zeer lage rentestanden maken het uiteraard interessant om verbouwingen tegen een laag tarief mee te financieren. Want de kosten of maandlasten van het extra bedrag wat je moet lenen, zijn lager dan ooit. Hierdoor kan investeren in je huis je zelfs meer opleveren dan sparen.

Naast het feit dat je de woning een meerwaarde meegeeft, geniet je uiteraard van extra woongenot wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer plaatst.

In de regel kun je de helft van iedere euro die je investeert in een verbouwing optellen bij de waarde van je huis.

Remco Olden: “Om te bepalen of een verbouwing een meerwaarde voor je huis is, verplaats jezelf eens in de mogelijke kopers. Wie zouden geïnteresseerd kunnen zijn in jouw huis en welke pluspunten heeft je verbouwde huis voor hen? In de regel kun je de helft van iedere euro die je investeert in een verbouwing optellen bij de waarde van je huis. De andere helft investeer je in je eigen woonplezier. De precieze meerwaarde van een verbouwing is afhankelijk van hoeveel je bijvoorbeeld zelf doet en van het type verbouwing.”

De meerwaarde van verschillende typen verbouwingen

Niet iedere verbouwing zorgt voor dezelfde meerwaarde. Remco licht de verschillende typen verbouwingen toe:

Vergroot je woonruimte

Met je woonruimte vergroten, creëer je direct de grootste meerwaarde in een huis. Mensen die een nieuw huis zoeken, kijken bijna altijd als eerste naar het woonoppervlak. Bij het vergroten van de woonruimte kun je denken aan een uitbouw van de woonkamer, maar ook aan een vaste trap naar zolder en een dakkapel. Hiermee maak je van een bergzolder een woonverdieping en creëer je extra woonoppervlak. De uitbreiding moet wel passen bij je huis. Zes slaapkamers zijn bijvoorbeeld minder interessant als je maar een kleine woonkamer hebt.

Nieuwe keuken of nieuwe badkamer?

De meerwaarde van een nieuwe keuken of badkamer is grotendeels afhankelijk van hoe deze er nu uitziet. Wanneer je een keuken of badkamer uit de jaren zeventig verbouwt, is de meerwaarde groter dan wanneer je een nette, moderne badkamer onder handen neemt. Keukens en sanitair zijn sowieso erg smaakgevoelig, dus houd het modern en neutraal. Kies daarnaast voor een type keuken of badkamer dat past bij het type huis: plaats bijvoorbeeld geen dure designkeuken in een appartement voor starters.

Breng je energielabel omhoog

Hoewel de invloed van het energielabel van een huis bij de verkoop nu nog minimaal is, wordt dit in de toekomst steeds belangrijker. Dit soort verbouwingen zijn dus het overwegen waard. Zaken als een goede isolatie, dubbelglas, een zuinige cv-ketel en zonnepanelen krijgen steeds meer waarde. Plus een duurzaam huis betekent lagere lasten: voor jou én voor toekomstige bewoners.

Nette afwerking huis loont

Welke afwerking je precies kiest, is niet heel belangrijk. Zolang de woning er maar fris, licht en netjes uitziet. Een donker balkenplafond, metselwerk muur of plavuizenvloer kan echt niet meer. Met nieuw stucwerk, een mooie vloer en een afgewerkt plafond creëer je niet direct een meerwaarde, maar zorg je er wel voor dat jouw huis aantrekkelijker en dus gemakkelijker te verkopen is.

Tuin: wel of niet doen?

Een meerwaarde creëren door een verbouwing van de tuin is misschien nog wel het lastigst. De een werkt graag wekelijks in zijn moestuin, de ander wil juist een onderhoudsvrije tuin en een derde kiest een tuin met gras en een trampoline voor de kinderen. Deze wisselende wensen maken een tuinverbouwing minder interessant, tenzij deze toevallig helemaal in de smaak valt bij de koper. Mijn advies is om ervoor te zorgen dat de tuin er netjes uitziet, maar deze alleen te verbouwen voor je eigen plezier.

Verbouwen: ja of nee?

Remco concludeert: “Een verbouwing kan zeker een meerwaarde betekenen, al is de kans dat je het volledige bedrag terugverdient klein. Voer een verbouwing dus in eerste instantie voor jezelf uit. Wel is het goed om – als je weet dat je over een aantal jaar wilt verhuizen – de toekomstige bewoners in het achterhoofd te houden. Houd het interieur dus neutraal en modern. En zorg dat verbouwingen passen bij je huis en de buurt. Als je twijfelt over een verbouwing kun je een taxateur om advies vragen. Ik zou niet puur gaan verbouwen om je huis sneller te verkopen. Wel is het verstandig om voor je je huis gaat verkopen gebreken – een lekkage, kapotte vaatwasser – op te lossen en te zorgen voor een licht, fris, net en schoon huis.”


Kortom, alle reden om bovenstaande mogelijkheden eens goed te onderzoeken. Een makelaar en financieel adviseur kan je uiteraard bijstaan voor de juiste adviezen. Daarnaast biedt Freo leningen aan . Dus zie je huis door de ogen van jouw budget en verbouw je nieuwe thuis samen met Freo .

Foto: Sabine Joosten/Hollandse Hoogte


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo