Verborgen advieskosten gaan in de ban Verbod op ‘provisie’ per 1 januari 2013

Betalen voor advies
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
279 keer bekeken

De genoemde kosten kunnen inmiddels veranderd zijn. Kijk hier voor een actueler artikel over advieskosten.

Sluit je vanaf 1 januari 2013 een hypotheek of lening? Dan ga je rechtstreeks betalen voor advies en bemiddeling.


De advieskosten van een hypotheek zullen circa 2000 à 3000 euro bedragen.

Banken, financiële tussenpersonen en verzekeraars geven nu nog ‘gratis’ advies. Het lijkt alsof het advies gratis is. Maar je betaalt wel degelijk. De kosten worden verrekend in de afsluitprovisie en hypotheekrente. Vaak ontvangt de tussenpersoon ook nog een provisie van de bank.

Direct betalen

Vanaf 2013 moet je als consument rechtstreeks betalen voor advies. Je ontvangt dan een factuur hiervoor. De advies- en bemiddelingskosten voor een hypotheek zullen waarschijnlijk rond de 2.000 en 3.000 euro liggen. Vraag je tussenpersoon naar het dienstverleningsdocument waarin beschreven staat wat de kosten zijn en welke werkzaamheden hij hiervoor zal uitvoeren. Voor meer informatie kijk je op de consumentenwebsite van de AFM.

Betalen voor elk advies

Let op. Je betaalt nu voor élk adviesgesprek. Als je advies wilt van verschillende instanties of tussenpersonen, betaal je voor elk gesprek. Voorheen hoefde je pas te betalen voor het advies als je een hypotheek afsloot. Dat is nu niet meer zo. Kortom: als je advies wilt van verschillende partijen, betaal je - afhankelijk van wat je hebt afgesproken met de tussenpersoon - opnieuw advieskosten.

Kritische blik

Als consument moet je je altijd goed oriënteren. Welke service verwacht je van de adviseur? Wat zijn de kosten? Het is belangrijk om kritisch te zijn tijdens het adviesgesprek. Laat je adviseur grondig onderbouwen waarom die ene hypotheek of leenvorm het beste is voor jouw situatie.

Veel duidelijker

De nieuwe situatie is misschien wat ongemakkelijk omdat je een extra factuur krijgt met een hoog bedrag. Maar bedenk dat het zo veel duidelijker is. Je weet precies waarvoor je betaalt. En aan wie je betaalt. Dat was tot voor kort nog heel onduidelijk.

Hoeveel ga je betalen? Vier banken op een rij:

SNS Bank: max. 2.950 euro
ABN AMRO: max. 2.100 euro
ING: max. 2.100 euro
Rabobank: max. 1.750 euro

De hiergenoemde bedragen kunnen wijzigen. Check altijd zelf, of via je financiële  tussenpersoon wat de actuele advieskosten per bank zijn.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo