VastgoedPRO-voorzitter: “Ups en downs in herstel woningmarkt”

Woningmarkt 2014
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
433 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Lees hier een actueler artikel over de woningmarkt.

Je hoort het steeds vaker: de woningmarkt komt weer op gang. Het consumentenvertrouwen stijgt, de hypotheekrente is ongekend laag en de huizenprijzen zijn betaalbaar. Wordt dit het jaar van herstel? Jan-Kees Duvekot van VastgoedPRO: ”Mijn verwachting van 2014 is gematigd positief.”


Jan-Kees Duvekot is makelaar en bestuursvoorzitter van beroepsvereniging VastgoedPRO. Hij vertelt: “Vorig jaar hebben we bij VastgoedPRO de verwachtingen van onze eigen leden onderzocht. Het merendeel van de aangesloten makelaars verwachtte destijds een opleving in 2014. We zijn nu een half jaar verder en ik denk dat ze gelijk krijgen.”

Ups en downs

“Met een opleving bedoel ik niet dat de huizenverkoop gedurende 2014 continu zal stijgen. Er zullen namelijk periodes zijn waarin plotseling meer huizen in één keer worden verkocht. Maar er zullen ook periodes van terugslag zijn waarin minder huizen worden verkocht. Ik verwacht dus ups en downs in de huizenverkoop.”

Door de crisis zijn consumenten terughoudend

Treintje van transacties

“Die pieken en dalen hebben te maken met het huidige verkoopproces. Door de crisis zijn consumenten terughoudend: je zet eerst je huis te koop. Dan wacht je af. Pas als je huis verkocht is, koop je zélf een huis. De persoon van wie jij het huis koopt, koopt op zijn beurt óók weer een huis. Zo ontstaat een domino-effect of een ‘treintje van transacties’. Totdat het laatste huis verkocht is. Dan stopt de stijgende lijn in de verkopen en breekt er een periode aan waarin weer minder huizen worden verkocht.”

Omgekeerd aankoopproces

“Voor de crisis was het juist andersom. Huizen werden gemiddeld binnen twee à drie maanden verkocht. Je kocht eerst een huis en zette bij wijze van spreken daarna pas je eigen huis te koop. Het consumentenvertrouwen was groot en dat is in grote mate bepalend voor de doorstroom op de woningmarkt.”

Vertrouwen

“Op dit moment merken we dat het consumentenvertrouwen langzaam weer terugkomt. Daar zijn goede redenen voor. De hypotheekrente is historisch laag. Ook de huizenprijzen zijn erg laag. Dit nieuws wordt nog eens door de politiek bevestigd en in de media lees je ook positieve berichten. Hierdoor vertrouwen veel mensen erop dat dit hét instapmoment is.”

In Groningen, Zeeland en Limburg laat het herstel traditioneel langer op zich wachten

Krimpgebieden

“Mijn verwachting is dat het herstel niet overal even snel inzet. De provincies Groningen, Zeeland en Limburg behoren tot de zogenaamde krimpgebieden en lopen traditioneel vaak achter. Starters in die gebieden trekken veelal naar de Randstad omdat daar betere werkgelegenheid is. Het resultaat is dat de krimpgebieden vergrijzen en dat het langer duurt voordat er weer meer huizen worden gekocht.”

Kopen gunstiger dan huren

“Ook zie je verschillen in woningen. Voordelige starterswoningen zoals tussenwoningen en twee-onder-een-kap doen het nu erg goed. Terwijl woningen in het duurdere segment langer te koop staan. Voor starters is dit een goed instapmoment. Dat komt ook omdat huren door de nieuwe regelgeving steeds duurder wordt en minder voordelig is voor starters. Kopen is dan vaak gunstiger.”

Tot slot

“Al bij al verwacht ik dat de bodem nu echt is bereikt. En dat het herstel langzaam zal inzetten in 2014. Maar zoals gezegd: ik ben voorzichtig positief en verwacht geen stijgende lijn, maar pieken én dalen in de huizenverkoop.”