Straks eigenaar van een koophuis? Begin nu alvast met sparen! Advies commissie Wijffels: koper betaalt zelf 20% mee voor aanschaf koophuis

hypotheek
huizen, straat
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1640 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Huis kopen? Lees hier een actueler artikel over hypotheekrente .

Eind juni presenteerde de commissie Wijffels het rapport ‘Naar een dienstbaar en stabiel bankwezen’. Hierin geeft de commissie adviezen die de huizenmarkt moeten versterken. Zoals het advies om hypotheken niet hoger te maken dat 80% van de waarde van het koophuis. De overige 20% moet de koper zelf betalen. Gewoon over geld peilde meningen.


De commissie maakte meteen duidelijk dat het advies er eentje is van de lange termijn. De commissie vindt namelijk dat de economie en de woningmarkt eerst moeten herstellen voordat zo’n grote verandering kan worden doorgevoerd. Zijn economie en woningmarkt weer gezond, dan zou je nog maar een hypotheek kunnen krijgen voor 80% van de woningwaarde. De overige 20% betaal je zelf.

Hypotheek: € 160.000, spaargeld: € 40.000

Dat brengt dus een aardige post voor de toekomstige huizenkoper met zich mee. Stel dat je een huis van twee ton wilt kopen. Je kunt dan een hypotheek krijgen van € 160.000. De rest - € 40.000 - moet je uit eigen zak betalen. Dat wordt dus sparen geblazen.

Gissen heeft geen zin

De woordvoerder van Vereniging Eigen Huis is kort maar krachtig als we bellen voor een reactie. “Het is nog lang niet aan de orde, daarom doen we daarover nu nog geen uitspraken. Gissen naar de mogelijke gevolgen heeft geen zin en brengt alleen onrust. Pas als het advies echt beleid wordt, geven we een oordeel.”

Onduidelijkheid en onrust

Ook het persbericht van Vereniging Eigen Huis volgt dat standpunt. Hierin zegt directeur Rob Mulder ondermeer het volgende. “Het is goed dat de commissie zegt dat deze maatregel nu nog niet aan de orde is. Als dat wel zo zou zijn, is het een buitengewoon slechte maatregel”. En: “Je ziet door de hoeveelheid adviezen het beleid niet meer. Dit zorgt iedere keer voor onduidelijkheid en onrust onder de burgers.” Dat is duidelijke taal.

“Sparen voor je eigen huis is een mooie manier om discipline te leren. Lukt het je nu om elke maand een bedrag hiervoor opzij te leggen, dan kun je straks ook elke maand de hypotheek betalen.”

Eigen schuld dikke bult...

Ook Eef van Opdorp spreekt duidelijke taal over dit advies. Duidelijke en felle taal. “Ik vind het een erg goed advies dat zo mag worden ingevoerd. Ik denk namelijk dat het voor de consument heel gezond is om een deel van de hypotheek bij te dragen. We hebben allemaal onze hand overspeeld op de huizenmarkt." Ook hier geldt: eigen schuld dikke bult.”

We moeten de waarde van geld weer inzien

“We gillen allemaal dat de huizenmarkt in het slop zit”, vervolgt Eef. “Maar daar hebben we het zelf naar gemaakt. Door meer te lenen dan het nieuwe huis waard is. Twee ton hypotheek is veel geld. Door zelf € 40.000 te betalen, wordt dat enorme bedrag tastbaar, in plaats van iets wat alleen maar op papier bestaat. We moeten de waarde van geld weer leren inzien. Met beide benen op de grond komen.”

In Duitsland kan het, dus in Nederland ook

“Natuurlijk snap ik dat de meeste mensen geen groot bedrag willen sparen voordat ze een huis kopen. Toch denk ik dat dit het gezondste uitgangspunt is. Kijk maar naar Duitsland waar dit al lang de normaalste zaak ter wereld is. Daardoor zijn ook de hypotheekrentes daar een stuk lager. En de huizenmarkt vaart er wel bij. Dat moet in Nederland ook mogelijk zijn.”

Sparen zonder smoesjes

“Wordt dit advies beleid, dan moet de regering het de huizenkoper zo gemakkelijk mogelijk maken. Door bijvoorbeeld geen extra belasting over dat spaarpotje te heffen. Maar de bal ligt vooral bij de huizenkoper van de toekomst. Het is slim om nu al te gaan sparen. En dan geen smoesjes als ‘De spaarrente staat zo laag’. Spaarrente is mooi meegenomen, maar het gaat vooral om het bedrag dat je zelf spaart.”

Vanavond al aan de slag!

“Daarbij is sparen voor je eigen huis ook een mooie manier om discipline te leren. Lukt het je nu om elke maand een bedrag hiervoor opzij te leggen, dan kun je je straks ook elke maand de hypotheek betalen. Dus, wil je over een paar jaar een huis kopen, reken dan vanavond nog uit hoeveel je zelf zou moeten inleggen. En start morgen al met sparen!”


De commissie Wijffels adviseert om hypotheken niet hoger te maken dan 80% van de woningwaarde. De meningen over dit advies zijn verdeeld. Vereniging Eigen Huis vindt het een slecht advies. Eef van Opdorp juicht het advies juist toe.

Eef van Opdorp

google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo