Starterslening terug van weggeweest

Woningmarkt
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
937 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Lees hier een actueler artikel over de woningmarkt.

Steeds meer gemeenten voeren de lening voor starters op de woningmarkt opnieuw in. De lening is speciaal bedoeld voor starters die hun hypotheek niet rond kunnen krijgen. Na gemeente Amsterdam en Bergen volgt nu ook de gemeente Lingewaard.


De starterslening wordt verstrekt aan gemeenten door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Waarom kiezen juist nu veel gemeenten voor herinvoering? Ben Zweerink van gemeente Lingewaard vertelt: “De starterslening bestaat al zo’n 8 jaar. Het Rijk stelt geld beschikbaar voor de startersleningen. Als de pot met geld leeg is, dan kunnen wij als gemeente ook geen startersleningen meer verstrekken. Dat was in Lingewaard het geval in 2010. En nu stelt het Rijk opnieuw geld beschikbaar. Dus kunnen we weer verstrekken tot het geld op is.”

Kansen bieden

De starterslening is de eerste drie jaar rente- en aflossingsvrij. Zweerink legt uit: “Sinds 1 januari 2013 mag je geen aflossingsvrije hypotheek meer afsluiten. Maar voor startersleningen geldt hierop een uitzondering. Dat is juist de kracht van het product. Want doordat het rente- en aflossingsvrij is biedt je starters een goede kans om toch een huis te kunnen kopen.”

Startersleningen kunnen wél rente- en aflossingsvrij zijn

Klein risico

Na 3 jaar zal de hypotheek dan alsnog betaald moeten worden. Is dat niet riskant als je in eerste instantie geen genoeg geld hebt? Zweerink: “Dat is een kanttekening die je als starter moet plaatsen. Wij als gemeente gaan ervan uit dat je inkomen groeit in die drie jaar. Bovendien bekijken de bank en SVn eerst je financiële situatie, en bepalen of je voor de lening in aanmerking komt. Het risico dat het echt misgaat is heel klein en aanvaardbaar. De praktijk wijst bovendien uit dat dit ook echt zo is.”

Betalen naar draagkracht

Hij vertelt verder: “Mocht het nou zo zijn dat je na drie jaar de hypotheek toch niet volledig kunt rondkrijgen, dan wordt bekeken wat je wél kunt betalen. Deze draagkrachtmeting gebeurt ook door de bank en SVn.” Kun je de hypotheek helemaal niet rond krijgen? Dan wordt de aflossings- en rentevrije periode eventueel verlengd met nog 3 jaar. Zo gaat dat verder. Zo kan het voorkomen dat je uiteindelijk 10 jaar achtereen aflossingsvrij- en rentevrij leent.*

Marktconforme rente

De rente die je na drie jaar gaat betalen is marktconform aan de hypotheekrente. Als je op dit moment een starterslening afsluit, betaal je een rente van 5.4% bij de SVb. De hypotheekrente ligt op dit moment op zo’n 2 tot 3%. Omdat je bij de starterslening de eerste drie jaar niets betaalt, heeft de SVb de rente bewust hoger gehouden dan de huidige hypotheekrente.

Of je in aanmerking komt voor de starterslening, dat kan per gemeente verschillen. Ook het maximale leenbedrag verschilt:

Max. prijs woning (incl. bijkosten) Max. leenbedrag
Gemeente Bergen € 190.000,- € 37.000,-
Gemeente Lingewaard € 220.000,- € 30.000,-
Gemeente Amsterdam € 200.000,-

20% v.h. bedrag dat starters bij hypotheekverstrekkers kunnen lenen voor de woning. De max. starterslening is bij een huis van € 200.000,- dan € 40.000,-

*Bron: SVn


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo