NHG-voorwaarden: 10 belangrijke punten

Nationale Hypotheek Garantie
straat, huizen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
6028 keer bekeken

Kom jij in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie? En wanneer wordt de restschuld kwijtgescholden? Lees de belangrijkste NHG-voorwaarden.


1. Maximaal hypotheekbedrag

Je komt alleen in aanmerking voor de NHG als je hypotheekbedrag 290.000 euro of minder is. In dit bedrag zitten ook bijkomende kosten zoals notariskosten en overdrachtsbelasting. Dit heet ‘kosten koper’.

Let op: NHG-voorwaarden veranderen

Vanaf 1 juli 2014 veranderen de NHG-voorwaarden op dit punt. Het maximale hypotheekbedrag wordt dan verlaagd tot 265.000 euro. Het maximale hypotheekbedrag was namelijk tijdelijk verhoogd vanwege de economische crisis.

2. Oversluiten

Heb je een bestaande hypotheek en wil je die oversluiten naar een hypotheek met NHG? Dat kan als het hypotheekbedrag niet hoger is dan 265.000 euro. In de NHG-voorwaarden staat dat de hypotheek dan wel gebruikt moet worden voor bijvoorbeeld verbouwing.

3. Toetsing BKR

Jouw bank of geldverstrekker kijkt of je geregistreerd staat bij de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Je staat geregistreerd als je ergens een doorlopend krediet of persoonlijke lening hebt. Aan de hand van de geregistreerde informatie bij het BKR wordt bepaald of je aan de NHG-voorwaarden voldoet en in aanmerking komt.

4. Bestaande of nieuwbouwwoning

Bij aankoop van een bestaande woning mag de koopsom plus eventuele kosten voor verbouwing niet hoger zijn dan € 276.190,47. Hetzelfde geldt voor een nieuwbouwwoning. NHG rekent standaard met 5% bijkomende kosten.

5. Keurmerk Garantiewoning of insolventieverzekering

Kies je voor nieuwbouw? Volgens de NHG-voorwaarden moet de aannemer dan het Keurmerk GarantieWoning of een goedgekeurde insolventieverzekering hebben. Dit beschermt je o.a. tegen faillissement van de aannemer.

6. Taxatierapport

Je moet ook een taxatierapport laten opstellen. Hieruit kan de NHG opmaken wat een reëel bod is voor jouw woning. Als je jouw huis verkoopt voor 95% van de nieuwe taxatiewaarde, dan neemt de NHG de restschuld voor zijn rekening. Is het bod lager? Dan vraagt de NHG het dossier van je woning op. Op basis van onderzoek blijkt dan of het bod reëel is en de restschuld alsnog wordt kwijtgescholden.

7. Kosten NHG

Voor het afsluiten van de NHG betaal je één keer een bedrag. In 2013 is dit 0,85% over het totale hypotheekbedrag. Dus bij een hypotheek van 200.000 euro betaal je 1700 euro voor het afsluiten van de NHG.

8. Restschuld kwijtschelden

Vaak wordt gedacht dat de je restschuld met NHG áltijd wordt kwijtgescholden. Dat is niet zo. In de NHG-voorwaarden staat dat de restschuld pas wordt kwijtgescholden als je de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege echtscheiding, overlijden van een partner, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

9. Restschuld helpen voorkomen

Ook moet je er alles aan doen om de restschuld te voorkomen. Dat betekent dat je jouw hypotheeklasten zoveel mogelijk betaalt en dat je betalingsachterstanden probeert te voorkomen.

10. Woning als hoofdverblijf

Tot slot: de woning waarop de NHG van toepassing is moet jouw hoofdverblijf zijn. Je kunt dus geen NHG afsluiten voor een recreatiewoning, vakantiehuis of tweede woning.

Alle NHG-voorwaarden

Natuurlijk zijn er nog meer NHG-voorwaarden. Kijk op d e website van de NHG voor de meest actuele informatie.

Bron: NHG en Vereniging Eigen Huis


NHG-voorwaarden, wat zijn de belangrijkste? Wanneer kom jij in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie? Lees hier de belangrijkste punten.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo