Marieke verbouwt: “De koop is rond… en álles moet eruit!”

Verbouwingsverhaal
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1835 keer bekeken

Marieke (37) waagt dit voorjaar de stap: ze heeft net haar eerste woning gekocht. Het is een klushuis en de komende tijd neemt ze de woning grondig onder handen. We volgen Marieke tijdens haar ‘killerverbouwing’. Deze keer vertelt ze over de financiering van het huis en de aanloop naar de verbouwing.


“Een tijd terug was ik op Funda aan het rondstruinen. Ik was nieuwsgierig en had zomaar wat zin om huizen te bekijken. Ik woonde nog antikraak en had helemaal niet het doel om écht een huis te kopen. Maar toen kwam ik deze benedenwoning tegen, een klushuis met potentieel."

Naam: Marieke
Leeftijd: 37
Beroep: office manager en zzp’er
Woonplaats: Arnhem

Woningtype: benedenwoning
Bouwjaar: 1910
Perceeloppervlakte: 134 m2
Woonoppervlakte: 57 m2
WOZ-waarde: 106.000 euro
Aankoopprijs: 70.000 euro
Hypotheek (incl. k.k. + bouwdepot): 96.000 euro
Bruto maandlasten: 440 euro
Netto maandlasten: 350 euro

“Heeft u nog interesse?”

"Ik vroeg extra informatie aan bij de verkoopmakelaar. Maar er was nog een andere partij en het leek erop dat de woning zo goed als verkocht was. Een paar weken gingen voorbij. Ik was de woning allang vergeten toen de makelaar plotseling belde. De kopers hadden zich teruggetrokken. Of ik misschien nog interesse had?"

Kritisch meekijken

"Samen met een bevriende aannemer en een timmerman ben ik langsgegaan, want het is prettig als iemand kritisch meekijkt die verstand van zaken heeft. Dat was een goede keuze. Tijdens de bezichtiging bleek dat echt álles op de schop moest…"

Alles wordt vernieuwd: vloer, plafond, deuren, badkamer, keuken en tuin

Verven, stucen, slopen

"Direct bij binnenkomst rook ik een vieze geur. De houten vloer is aangetast door zwam en helemaal zwart uitgeslagen. Die moet dus vervangen worden. Ik laat ook vloerventilatie- en isolatie leggen. Alle binnendeuren gaan eruit, het sluitwerk wordt vernieuwd. Dat geldt ook voor het plafond, de keuken en badkamer. Het toilet wordt verruimd. Sommige tussenmuren worden gesloopt en ik ga alles verven en stucen. Alleen de buitenmuren, het dak en de meeste kozijnen blijven intact."

Mariekes to do-lijstje

 • vloer vervangen en isoleren
 • plafond vernieuwen
 • binnendeuren + sluitwerk vernieuwen
 • tussenmuur van de voorkamer slopen
 • kruipruimte uitgraven
 • keuken vernieuwen
 • badkamer vernieuwen
 • toiletruimte vergroten
 • elektra vernieuwen
 • cv-ketel + verwarmingselementen vernieuwen
 • dubbel glas aanbrengen
 • muren stucen en verven

Voor later

 • Aanbouw aan achterkant van de woning bouwen (slaapkamer)
 • Tuin aanpakken

Grondige voorbereiding

"Alles gaat eruit, dat is behoorlijk overweldigend. Dan is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Ik denk elke dag na over de indeling. Hoe wil ik leven? Welke materialen heb ik nodig? Waar kan ik die kopen? En waar kan ik het goedkoper krijgen? Ik maak collages, moodboards en tekeningen, verzamel foto’s en bekijk woonblogs ter inspiratie. Ik weet al welke tegels, vloer en verf ik wil gebruiken. Zodat de verbouwing straks geen vertraging oploopt omdat ik bepaalde keuzes nog niet heb gemaakt."

Verbouwplanning

"Samen met de aannemer heb ik een lijst gemaakt van het grove werk dat gedaan moet worden. Het sloopwerk dus. Zij hebben vervolgens zelf een planning gemaakt. Ik help straks mee met het fijnere werk: stucen, verven, schuren en alles netjes afwerken. Verder zorg ik natuurlijk voor de koffie en broodjes!"

Ik laat de verbouwing doen door collega’s, dat scheelt veel in prijs

Bouwdepot

"Ik financier de verbouwing via een bouwdepot met een maximum van 20.000 euro. Ik verwacht dat ik zo’n 15.000 euro zal opmaken. Dat is niet veel als je kijkt naar wat er allemaal moet gebeuren. Ik kan de kosten laag houden omdat ik als parttime schilder en bij een aannemersbedrijf werk. Ik laat de verbouwing doen door mijn collega’s. Zo krijg ik alle materialen tegen inkoopprijs."

Vijf weken doorbikkelen

"Al bij al verwacht ik dat de verbouwing zo’n vijf weken zal duren. Dat is exclusief de aanbouw van de nieuwe slaapkamer en de tuin. Tegen die tijd zal alles nog niet helemaal netjes zijn afgewerkt hoor, daar neem ik langer de tijd voor."

Van lelijk naar mooi

"Ik verwacht eigenlijk geen onverwachte tegenslagen. Alle gebreken liggen aan de oppervlakte. Volgens mij heb ik alle verrassingen al wel gezien tijdens de bezichtiging. Ik heb vooral veel zin in de verbouwing, ik vind het namelijk ontzettend leuk om van iets lelijks iets héél moois te maken!”

Lees de tips van budgetcoach Eef

Budgetcoach Eef van Opdorp geeft Marieke praktische financiële verbouwingstips .

Volg de verbouwing van Marieke. Houd Gewoon over geld in de gaten.