Lenen voor een verbouwing? Dat kan heel voordelig zijn

Verbouwen
verbouwing
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
559 keer bekeken

Huizenbezitters denken vaak dat je spaargeld nodig hebt om een verbouwing te financieren. Maar lang niet iedereen beschikt hierover. En ook al heb je wel spaargeld, lenen voor een verbouwing kan sowieso een gunstig alternatief zijn. Lees hier waarom.


Wellicht zijn er mogelijkheden binnen je huidige hypotheek om te lenen voor een verbouwing. Zo niet, dan kun je zowel een doorlopend krediet als een persoonlijke lening afsluiten voor dit doel. Afhankelijk van jouw wensen, zal er vermoedelijk een voorkeur zijn voor één van deze leningen.

Wat is de beste lening voor een verbouwing?

Uiteraard beslis je zelf welke lening het beste bij je past. Maar realiseer je dat een persoonlijke lening in geval van een verbouwing een groot voordeel biedt. De rente is namelijk fiscaal aftrekbaar, omdat je het geld van de lening in je huis stopt. Dit maakt een persoonlijke lening in geval van een verbouwing extra aantrekkelijk.

Spaargeld of lenen?

Wanneer wel je spaargeld inzetten?

Als je spaargeld hebt en je moet hier belasting over (gaan) betalen, dan kun je een verbouwing het beste zelf financieren. Maar het is niet slim om al je spaargeld in te zetten voor een verbouwing. Want wat als je auto plotseling stuk gaat? Hiervoor kun je lenen, maar de rente hiervan mag je niet aftrekken. En een bijkomend voordeel is dat je over het spaargeld dat je overhoudt, ook nog eens rente krijgt.

Controleer je verzekeringen

Verbouwing klaar? Je huis is nu vermoedelijk meer waard. Misschien heb je ook nog leuke, nieuwe meubels aangeschaft. Dit moet wel voor de goede waarde verzekerd zijn. Controleer daarom je verzekeringen en stel deze zo nodig bij.

Voorbeeld

Stel: je wil een dakkapel laten plaatsen om zo meer ruimte en licht te krijgen op zolder. De totale verbouwkosten zijn 5000 euro. Je hebt 5000 euro spaargeld, maar de ruimte moet straks ook nog worden ingericht. Een persoonlijke lening is voor een verbouwing de beste oplossing in verband met de mogelijkheid tot renteaftrek.

Leenbedrag Looptijd Maandtermijn Rente Totale prijs
5.000 euro 27 mnd 200 euro 6,9% 5.399,68

De extra rentekosten (399,68 euro) kun je terugkrijgen van de Belastingdienst. Dus na ontvangst van de renteaftrek, betaal je uiteindelijk 5000 euro terug voor de lening van 5000 euro. Dit heb je in iets meer dan twee jaar terugbetaald.

Spaargeld

Stel: je dakkapel is geplaatst en je bent helemaal blij met de nieuwe ruimte. Je wil de ruimte gebruiken als kantoor. Hiervoor moet je wel nog de volledige inrichting aanschaffen. Gebruik hiervoor je spaargeld. Want als je hiervoor leent, moet je de rentekosten volledig zelf betalen. Voor de verbouwing krijg je deze terug.

Zelf berekenen?

Wil je weten of jouw verbouwing gefinancierd kan worden? Klik hier om te berekenen wat een lening inhoudt met jouw wensen en mogelijkheden.