Lagere advieskosten dankzij provisieverbod Uurtarief gemiddeld 15 euro goedkoper

Financieel advies
euro
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
154 keer bekeken

Goed nieuws voor consumenten. De advieskosten voor financiële producten zijn de laatste jaren met gemiddeld 15% gedaald. Dit komt door het provisieverbod dat sinds 2013 geldt. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK.


Het uurtarief van financieel advies daalde van gemiddeld 122 euro in 2012 tot gemiddeld 107 euro in 2014: een voordeel van 15 euro per uur. De kosten voor een gemiddeld hypotheekadvies zijn zelfs bijna gehalveerd. Terwijl je in 2012 nog zo’n 3000 euro betaalde is dit nu gezakt naar ongeveer 1700 euro.

Meer concurrentie

De dalingen zijn een rechtstreeks gevolg van het provisieverbod. Voorheen werden advieskosten verrekend in de afsluitprovisie en hypotheekrente. Hierdoor leek het alsof het advies ‘gratis’ was. Sinds het provisieverbod moeten banken, financiële tussenpersonen en verzekeraars de advieskosten rechtstreeks laten betalen door consumenten. Hierdoor hebben de consumenten beter inzicht in de advieskosten en dit zet de concurrentie tussen financieel adviseurs op scherp.

Verder dalen

Gfk verwacht dat prijzen de komende jaren nog verder zullen dalen, door nieuwe concepten waarbij consumenten steeds meer zelf zullen regelen, zoals je ook ziet bij internetmakelaars.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo