BLOG: Eef van Opdorp.
Kun jij alles voorzien? Ik denk het niet....

BLOG: Eef van Opdorp
Eef van Opdorp
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Eef van Opdorp
4898 keer bekeken

“Ben jij van dat geldprogramma? Die van ‘Geen cent te makken?” Nee. “Dubbeltje op z’n kant!” Nee. “Die met Martijn?” Yep, dat ben ik. “Nou heel goed wat jullie doen bij Uitstel van Executie, MAAR soms heb je er toch ook wel mensen bij waarvan je denkt: eigen schuld dikke bult, toch? Wie koopt er nou twee huizen? Dom, dom, dom… En dan moet je maar geen foute vent aan de haak slaan. Tuurlijk gaat die ervan door met het geld”.


Ik ben in al die seizoenen namelijk nog nooit iemand tegen gekomen die bij zichzelf dacht: “Goh weet je wat, ik ga er vanaf vandaag eens lekker een financiële zooi van maken”.

Ik zou zo graag iedereen eens een kijkje in de keuken van ons programma willen geven. Ik ben in al die seizoenen namelijk nog nooit iemand tegen gekomen die bij zichzelf dacht: “Goh weet je wat, ik ga er vanaf vandaag eens lekker een financiële zooi van maken”. Ik zie nogal veel tranen in de ogen en nog iets veel verlammender. Intense schaamte, schaamte voor de situatie waarin ze zich bevinden. “Hoe ben ik in deze financiële puinhoop terecht gekomen?” Daar word je vervolgens de hele dag aan herinnerd door Jan en alleman met een snoeihard oordeel: dat had je toch ook van tevoren kunnen bedenken?!…Tja, misschien wel. Maar hoe goed ben jij in het voorzien van rampspoed?

Lieve Barend zat samen met zijn, inmiddels overleden, vrouw in een onverkoopbaar huis. Ziekte overviel hun net als de ingestorte huizenmarkt. Mike werd ontslagen en zit in een huis vol slechte ex-herinneringen dat niet te verkopen was (en is). En Debby kwam er ineens alleen met de kinderen voor te staan. Zij heeft nooit voor haar huis getekend met het idee dat ze ooit bij Uitstel van Executie in beeld zou komen, ziek door financiële stress en met een dikke schuld. Voor hun en voor iedereen die in de financiële problemen zit geldt hetzelfde. Ze zijn dag en soms nacht bezig met het doorlopen van de ‘schuldcirkel’ in hun hoofd. Wat als het huis niet wordt verkocht? Wat als ik nooit meer werk krijg? Wat als ik op straat beland? Wat als ….. Wat als…. Het is geen gezellige gedachtegang en door de tijd heen wordt ie meestal alleen maar nauwer. Nieuwe mogelijkheden of invalshoeken zie je niet meer juist omdat je niet verder kan denken dan je eigen gedachten.

Maar gelukkig is er voor bijna elke zogenaamd kansloze situatie wel een alternatief of creatieve oplossing. Kijk naar Mike die dacht dat verkopen van zijn huis de beste optie was terwijl blijven zitten veel beter is gebleken. Er zijn duizenden mensen om jou en mij heen die in hun eigen schuldcirkel gevangen zitten. Die houden zich meestal stil, omdat ze zich schamen. Het is aan jou en mij om dat taboe te doorbreken. Gooi zelf een balletje op, doorbreek de geldstilte, praat erover en denk mee.