Hypotheek afsluiten: 8 tips van de adviseur

Tips voor hypotheekgesprek
hypotheek
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
12716 keer bekeken

Als je een huis hebt gekocht begint het oriënteren op een passende hypotheek. John van den Hanenberg is erkend hypotheekadviseur, fiscalist en verbonden aan kantoor Hanenberg ABC in Rosmalen. Doe je voordeel met zijn tips.


1. Maak je keuze: bank of financieel adviseur

"Advies bij de bank is vaak zo’n 700 à 1000 euro voordeliger dan bij een financieel adviseur. Maar bedenk wel dat de bank alleen eigen producten aanbiedt. Een financieel adviseur vergelijkt producten en voorwaarden van meerdere banken en maakt aan de hand daarvan een afgewogen beslissing: welke hypotheek en voorwaarden passen het beste bij jouw persoonlijke situatie?"

2. Naar de financieel adviseur: bereid je voor

"Kies je voor een financieel adviseur? Bereid je goed voor op het eerste adviesgesprek. Elk extra uur kost geld. Zet daarom vooraf zoveel mogelijk op papier. Wat is je inkomen nu? Wat is je inkomen als jij of je partner plotseling arbeidsongeschikt raakt? Wat is je inkomen als je straks met pensioen gaat? Hoeveel kun je sparen? Kortom: wat is jouw financiële situatie, nu én straks? Zo kan je  financieel adviseur direct aan de slag met de door jou verzamelde gegevens en kun je direct to the point komen."

3. Laat je informeren

"Hoe weet je of je een goede en betrouwbare financieel adviseur in de arm neemt? Vraag naar ervaringen van vrienden, familie en kennissen. Dat is vaak een prima maatstaf. Je kunt ook een kijkje nemen op www.advieskeuze.nl . Op deze site beoordelen consumenten hun financieel adviseur. Ook kun je de tarieven inzien."

4. Breng eigen spaargeld in voor rentekorting

"Als je eigen spaargeld inlegt kun je op grond daarvan vaak rentekorting krijgen bij de bank. Denk hierbij aan rentekorting tussen de 0.20% en 0.25%.

Écht onderhandelen over de hypotheekrente - zoals dat vroeger gebeurde - is er niet meer bij. Sinds 2013 staan de rentetarieven in heel Nederland vast. Het kwam nog wel eens voor dat een onafhankelijk adviseur meer rentekorting loskreeg dan anderen, bijvoorbeeld omdat hij veel werkte voor een bepaalde bank. Daar is nu door de wetgever een stokje voor gestoken."

Staar je niet blind op de hoogte van de hypotheekrente en andere kosten

5. Open een betaalrekening voor rentekorting

"Je kunt dus niet meer zomaar afdingen op de rente. Er zijn wel andere mogelijkheden om korting te krijgen. Zo bieden veel banken rentekorting als je ook een betaalrekening opent én je salaris daarop laat storten. Bedenk wel of je dat wilt. Misschien heb je wel 50 verschillende incasso’s lopen bij een vertrouwde bank die je erg prettig vindt. Maak zelf je afweging."

6. Goedkoop is (vaak) duurkoop

"Sommige banken bieden alleen rentekorting als je bij hen een overlijdensrisicoverzekering afsluit. De premies hiervan zijn vaak hoger dan bij andere verzekeraars. Je hebt dan weliswaar een lagere rente over de hypotheek, maar per saldo ben je alsnog duurder uit vanwege de hoge premie. Reken dit allemaal goed uit, lees de voorwaarden en kijk wat écht het voordeligst is."

7. Neem je hypotheek mee

"Verhuis je van koophuis naar koophuis? Vraag aan je bank of je de hypotheekrente mag meenemen naar de nieuwe hypotheek. Dat is gunstig als je huidige hypotheekrente lager is dan de nieuwe rente die je gaat betalen over je nieuwe hypotheek. In deze markt – waarin de hypotheekrente historisch laag is en nog altijd daalt – zal dit waarschijnlijk niet zo gunstig zijn. Maar kijk altijd even hoe het uitpakt. Wellicht is het een reden om de rente nu juist lang vast te zetten en om deze dan bij een volgende woning mee te nemen."

8. Kijk naar de lange termijn

"Staar je niet blind op de hoogte van de hypotheekrente en andere kosten. Hypotheekadvies richt zich altijd op de betaalbaarheid van de hypotheek op de korte en langere termijn. Houd hierbij alle opties open. Denk aan de gevolgen van scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Zorg er ook voor dat de hypotheeklasten op je pensioendatum betaalbaar blijven. Maak een goede combinatie van hypotheekvormen en los af op de hypotheek. Kiezen voor de laagste rente (korte termijn vast) kan je duur komen te staan als de rente stijgt en je onvoldoende inkomen of spaargeld hebt om de stijging op te vangen. Zolang je dit goed uitrekent (of uit laat rekenen) maak je een afgewogen beslissing."