Hoe is het nu met Janneke en Bart? Hebben zij hun woning nog verhuurd?

Woning verhuur
huis verkocht
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
498 keer bekeken

In mei spraken we met Janneke en Bart. Zij verhuurden hun koophuis volgens de Leegstandwet. Hun vergunning voor tijdelijke verhuur was op 1 september jl. verlopen. Hoe gaat het nu met hen?


Janneke vertelt: “De maanden na ons interview waren heel spannend. We hebben gesprekken gehad met de bank en telkens werd ons verteld dat er maar één oplossing was. We moesten het huis verkopen. De verhuur moest per 1 september 2015 gestopt zijn, anders kregen we nog veel meer problemen.”

Is het gelukt om het huis te verkopen?

Bart zegt: “Op 15 augustus was het huis officieel verkocht. We waren aan de ene kant heel erg opgelucht, maar de verkoop had ook een bittere nasmaak. Het huis was weliswaar verkocht, maar de verkoopprijs lag ver onder onze vraagprijs.” Janneke gaat verder: “We hebben nu een restschuld van 35.000 euro.”

En hoe nu verder?

Iedere bank gaat anders om met deze situatie. Janneke vertelt: “Wij zijn achteraf blij dat we onze hypotheek hadden afgesloten bij de ING. Wij hebben de restschuld bij onze huidige hypotheek kunnen onderbrengen. Sommige banken zijn helemaal niet zo coulant en daar moet je het letterlijk maar uitzoeken.”

Hoe kijkt de overheid hier tegenaan?

Minister Blok weigert verruiming van de Leegstandwet. Hij is van mening dat een periode van vijf jaar voldoende is om (zelfs in tijden van crisis) je woning te verkopen. Janneke zegt: “Waarschijnlijk kun je in vijf jaar ieder huis verkopen, maar de vraag is of je de bijbehorende restschuld ook kunt dragen. De huizenprijzen liggen nog steeds veel lager dan in de hoogtij, van jaren geleden.”

Wat vindt de hypotheekverstrekker?

Vrijwel geen enkele hypotheekverstrekker staat verhuur na het verlopen van de vergunning toe. Bij reguliere verhuur krijgt de huurder namelijk huurbescherming. Een huurder kan dan weigeren om een pand te verlaten bij verkoop, zodat de verkoop mogelijk van de baan is. Verkoop van de woning (voor welke prijs dan ook) is meestal de enige oplossing volgens de bank.