Goedkoop wonen tijdens je studie Romy: “Ik betaal maar € 80 huur per maand!”

huren
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1754 keer bekeken

Naast de keuze welke opleiding je gaat volgen, sta je misschien ook voor de keuze om op kamers te gaan. Of blijf je thuis wonen? En hoe pak je dat aan? Student Romy (22) vertelt over haar keuze.


Vertel, hoe woon jij?

“Ik woon in een antikraakpand in het centrum van Alkmaar. Ik studeer eigenlijk in Amsterdam, maar hier kan ik goedkoper wonen.”

Leg eens uit?

“De huurappartementen en kamers zijn erg duur in Amsterdam. Deze kan ik van mijn studiefinanciering niet betalen. Vanwege mijn stageplek heb ik vorig jaar een tijdje in Haarlem gewoond. Dat ligt dichterbij Amsterdam en dat merkte ik ook aan de hogere huurprijzen. Voor een studentenkamer van 20m2 betaalde ik € 375,- per maand. En dat was alleen voor de kamer. De badkamer en keuken deelde ik met drie huisgenoten. Ik hield toen weinig geld over om leuke dingen te doen. Toen mijn zus vertelde dat er binnenkort antikraakpanden vrijkwamen in Alkmaar, heb ik me direct ingeschreven.”

Ingeschreven?

“Als je antikraak wilt wonen, moet je je inschrijven bij een huisvestingsgroep. Die organisatie wijst de panden toe. Het werkt met een puntensysteem. Wie als eerste inschrijft, heeft de eerste keus. Mijn zus woonde al in Alkmaar toen ze via-via hoorde dat er in de binnenstad verouderde huurappartementen worden gesloopt. Voordat de sloop begint, staan de huizen een tijdje leeg. Deze kunnen antikraak worden verhuurd. Wij hadden het geluk dat we dit als eerste hoorden. Daardoor stonden we bovenaan de lijst om kans te maken op deze antikraakwoningen. Een paar weken later hebben we allebei een pand toegewezen gekregen.”

En, betaal je nu écht minder huur?

“Ja, veel minder zelfs! Ik betaal nu elke maand € 80,- huur. Daar komen nog servicekosten bij voor gas, water en licht. Deze kosten verschillen per maand. Ik denk dat ik in totaal ongeveer € 175 kwijt ben. Een verschil van 200 euro per maand! En daarnaast heb ik ook nog eens veel meer woonruimte!”

Dat klinkt lekker, maar de woningen worden toch gesloopt?

“Ja, dat is het nadeel van wonen in een antikraakpand. Bij een normaal appartement weet je zeker dat je er voor onbepaalde tijd kunt wonen. Antikraak betekent dat je elk moment gebeld kunt worden. Je moet dan binnen twee weken het pand verlaten. Het is een risico.”

Zet je voor dat risico maandelijks geld opzij?

“Nee, dat heb ik nog niet gedaan. Misschien is dat niet slim, maar ik ben bijna afgestudeerd. Ik hoop dat ik over een paar maanden een baan heb zodat ik een normaal appartement kan huren.”


Romy woont tijdens haar studie in een antikraakpand. Dat bespaart geld, maar het is ook een risico. Woon(de) jij ook goedkoop tijdens je studie? Of heb je tips om op je woonlasten te besparen? Deel je ervaringen hieronder.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo