Een hypotheek verstrekken aan je kind Zo werkt het kasrondje

Belastingtips
hypotheek
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
4542 keer bekeken

Wil je als ouder je kind helpen bij de aankoop van een woning? Tot voor kort kon je hem of haar 100.000 euro belastingvrij schenken, maar deze stimuleringsmaatregel bestaat sinds januari 2015 niet meer. Toch kun je je kind alsnog helpen, via het zogenaamde kasrondje bijvoorbeeld.


Heb je voldoende spaargeld op de bankrekening? Dan is het als ouder mogelijk om zelf een hypotheek te verstrekken aan je kind. Het lijkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd om ‘de bank’ van je kind te zijn, toch zijn er fiscale voordelen.

De hypotheekrente moet marktconform zijn

Hoe werkt het kasrondje?

Net als bij een bank moet je ook als ouders hypotheekrente in rekening brengen bij je kind. Deze hypotheekrente moet ‘marktconform’ zijn. Dat betekent dat je rente niet te hoog en niet te laag mag zijn. Kies dus een rente die niet te ver afwijkt van rente die banken in rekening brengen.

Het voordeel hiervan is dat je kind de hypotheekrente vaak weer kan aftrekken van de inkomstenbelasting. Je kind betaalt dus rente aan jou, maar kan dit vervolgens deels ook weer terugkrijgen.

Rente terugschenken

Een ander voordeel is dat je als ouder je kind datzelfde jaar 5.229 euro belastingvrij kan schenken. Stel nou dat je ongeveer dit bedrag in rekening brengt als zijnde hypotheekrente. Je kunt dit bedrag dan later dus weer ‘terugschenken’. Let er wel op dat de hypotheekrente eerst gewoon moet worden betaald.

Profiteren van hypotheekrenteaftrek + belastingvrije schenking

Maak duidelijke afspraken

Een hypotheek verstrekken aan je kind kan dus voordelig zijn. Je kind profiteert van de hypotheekrenteaftrek én de belastingvrije schenking. Toch zijn er ook mogelijke nadelen om rekening mee te houden. Maak altijd goede afspraken. Sowieso is het verplicht om een officieel contract op te laten stellen bij de notaris. Ga elkaars financiële situatie na. Wat gebeurt er als je kind werkloos wordt en de hypotheek niet meer kan opbrengen, of als hij of zij gaat scheiden van de partner?

Voorkom conflicten

Denk ook aan eventuele andere gezinsleden. Als je veel spaargeld hebt en je biedt het ene kind een hypotheek en de ander niet, kan dit voor scheve gezichten zorgen. Probeer dit soort vervelende situaties te voorkomen en overweeg je beslissing goed. Breng de voordelen dus ook de mogelijke nadelige gevolgen in kaart.