Een dakkapel plaatsen Bespaar door vergunningsvrij te bouwen

Verbouwen
dakkapel
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
634 keer bekeken

Een dakkapel geeft ruimtelijkheid aan een huis en kan van een donkere zolderruimte een volwaardige nieuwe kamer maken. Het plaatsen vraagt wel om een flinke investering en dus is het verstandig om diverse offertes aan te vragen en te vergelijken. Daarnaast kun je snel een flinke besparing realiseren wanneer voor de plaatsing geen vergunning nodig is.


Bij de gemeente kost een vergunningsaanvraag voor het plaatsen van een dakkapel tussen de 200 en 600 euro. Voldoe je aan onderstaande regels, dan is een vergunning niet nodig. Bovendien bespaar je tijd, want je hoeft dus ook de goed- of afkeuring van de vergunning niet af te wachten.

Plaats van de dakkapel

Plaats je een dakkapel aan de achterkant van het huis, dan is hiervoor geen vergunning nodig. Ook plaatsing aan de zijkant kan vergunningsvrij zijn als deze niet aan een openbaar gebied ligt, zoals een weg of een bos.

Model van de dakkapel

Een vergunningsvrije dakkapel moet in elk geval een plat dak hebben en ondoorzichtige zijkanten.

Volgens het Burgerlijk Wetboek moet wanneer je gaat verbouwen je buren tijdig inlichten

Maten van de dakkapel

Tot slot moet een dakkapel ook aan maatstandaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunningsvrijstelling. Deze zijn als volgt:

  • Hoogte: maximaal 1,75 m

  • Onderkant: tussen 0,5 m en 1 m boven de dakvoet

  • Bovenkant: minimaal 0,5 m onder de daknok

  • Zijkanten: minimaal 0,5 m van zijkanten van het dakvlak

  • Zijkanten bij rijtjeshuis: minimaal 0,5 van woningscheidende muur

Dat je geen vergunning nodig hebt, betekent niet dat er geen andere regels zijn waaraan je je moet houden. In het Bouwbesluit lees je aan welke technische eisen een dakkapel moet voldoen. Volgens het Burgerlijk Wetboek ben je bovendien verplicht om buren tijdig in te lichten over je bouwplannen, zodat iedereen er rekening mee kan houden.


Voor het plaatsen van een dakkapel is niet altijd een vergunning nodig. Wanneer de opbouw voldoet aan diverse eisen omtrent plaats, model en afmeting, kan deze in vele gevallen vergunningsvrij en dus zonder kosten voor een vergunningsaanvraag geplaatst worden.

Ga jij ook voor een mooie dakkapel? Of je ga de boel eens goed verbouwen? Freo heeft passende leningen .