De MetElkaarhypotheek van Obvion

Hypotheek
obvion
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
529 keer bekeken

Stel, je droomhuis staat te koop en een bekende wil je helpen bij de financiering hiervan. Jij accepteert het aanbod, maar je wilt niet dat hij of zij risico’s loopt. Misschien is de nieuwe MetElkaarhypotheek dan de oplossing. Stefan Meij is Manager Marketing bij Obvion en vertelt over deze nieuwe hypotheekvorm.


Obvion Hypotheken is een onderdeel van de Rabobank Groep. Het verschil tussen deze twee is dat Obvion de verstrekkingen uitsluitend via onafhankelijke intermediairs laat lopen. Consumenten die met tussenkomst van bijvoorbeeld De Hypotheker hun hypotheek afsluiten, kunnen dus ook bij Obvion terecht voor hun hypotheek.

Obvion als tussenpersoon

Stefan vertelt: “In augustus van dit jaar hebben wij de MetElkaarhypotheek geïntroduceerd. Dit is de eerste hypotheek waarbij wij deels slechts als ‘tussenpersoon’ optreden. Met deze hypotheekvorm spelen we in op de ‘deel-economie’: uitgangspunt hierbij is dat Obvion de mogelijkheid biedt om elkaar te helpen.”

Je gaat zelf op zoek naar een bekende die je kan helpen met je hypotheek

Hoe werkt het?

Stefan: “Je gaat zelf op zoek naar een familielid of een bekende die bereid is om een gedeelte van je hypotheek te financieren. Er geldt een minimuminleg van 10.000 euro. Deze hypotheek ga je dus samen aan, met zekerheid en voordeel voor beide partijen.”

Eenvoudig je geld terug

“De risico’s voor de uitlener zijn praktisch nul,” vertelt Stefan. Zo kan hij of zij op elk moment het geld terugkrijgen, zonder dat de hypotheek van jou als lener in gevaar komt. Obvion neemt dit leningsdeel dan over. Andersom werkt dit overigens ook zo. Als jij als lener niet meer wilt lenen van de uitlener, dan krijgt hij of zij zijn geld terug en neemt Obvion dit deel weer over.”

Wanneer de MetElkaarhypotheek?

“Deze hypotheek is een goede oplossing voor mensen die wel willen bijdragen aan een hypotheek voor een ander, maar deze niet compleet kunnen financieren. Of voor mensen die niet kunnen of willen schenken," legt Stefan uit. “Als uitlener kun je jouw geld op een veilige manier inzetten om een bekende te helpen met de financiering van een huis. De lener krijgt korting op het rentebedrag. Een win-winsituatie.”

Voordelen voor de uitlener:

  • Als de lener de hypotheek (tijdelijk) niet kan betalen, dan krijg jij toch je geld. Obvion neemt hierin namelijk het risico voor eigen rekening. Hierdoor wordt de kans op conflicten (door deze lening) een stuk minder groot.
  • Je krijgt meer rente over het uitgeleende bedrag dan bij een gemiddelde spaarrekening.
  • Op ieder moment kun je besluiten om te stoppen met de lening. Je krijgt dan jouw uitgeleende bedrag terug. Handig als je plotseling toch je geld nodig hebt. Dit deel wordt dan opgevangen door Obvion, dus de lener komt hierdoor niet in de financiële problemen.
  • Je kunt een familielid of bekende zonder risico’s helpen met het realiseren van zijn of haar woondroom.

Je krijgt 25% rentekorting over het bedrag dat door een bekende is gefinancierd.

Voordelen voor de lener:

  • Je krijgt 25% rentekorting over het bedrag dat door een bekende is gefinancierd.
  • Jouw hypotheek komt niet in gevaar als de uitlener plotseling zijn uitgeleende geld weer nodig heeft. Obvion neemt dit bedrag namelijk over.
  • Verandert er iets in jouw situatie waardoor je het uitgeleende bedrag niet meer kan betalen? Dan heeft je familielid, vriend of kennis de zekerheid dat hij of zij dit bedrag terugkrijgt. Dit voorkomt vervelende situaties achteraf met een bekende.
  • Obvion zorgt ervoor dat je lening altijd blijft voldoen aan de regels die gelden om je hypotheekrente af te kunnen trekken bij de Belastingdienst. Dit kan wel een risico zijn bij een onderhandse lening, bijvoorbeeld als je tijdelijk niet aflost op de lening. Bij de MetElkaarhypotheek loop je dit risico niet.

‘Kerstdiner-proof’

Stefan vervolgt: “Bij Obvion noemen we deze hypotheekvorm ook wel ‘kerstdiner-proof’. De kracht zit ‘m in de mogelijkheid iemand te helpen door een bedrag uit te lenen, zonder dat je het risico loopt dat je het geld niet terugkrijgt en er conflicten ontstaan. Oftewel, dankzij alle zekerheid die deze hypotheek aan beide partijen biedt, blijft je goede relatie in stand. Zakelijk en privé kan door de tussenkomst van Obvion goed gescheiden blijven.”

Kun je dan ook een hoger hypotheekbedrag lenen?

Stefan besluit: “Nee, Obvion is gericht op verantwoord lenen. Dit vinden wij belangrijk. Het maximum vastgestelde leenbedrag is ook op deze hypotheek van toepassing. Maar doordat je rentevoordeel krijgt op het deel dat je van een bekende leent, vallen je maandelijkse kosten lager uit. Dat is dan ook het grote voordeel voor de lener.”

Meer informatie

Kijk op obvion.nl voor uitgebreide informatie over deze nieuwe hypotheekvorm. Klik hier voor specifieke informatie over een huis kopen met hulp van familie.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo