De 5 slimste investeringen in je huis

Verbouwen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
14051 keer bekeken

Investeren in je koophuis blijft een slimme keuze. Want het draagt niet alleen bij aan je woongenot, maar ook aan de waarde van je huis. En dat kan dan weer voordelig uitpakken in de toekomst. Bijvoorbeeld als je je huis later weer verkoopt. Daarom zeggen wij: “Investeren in je huis? Gewoon doen!”

Daarom zetten wij speciaal voor jou de slimste investeringen op een rijtje.


1. Laat je verwarmen door de zon(nepanelen)

Je hebt het misschien niet zo door. Maar gemiddeld gaat van je energierekening ongeveer 55 procent op aan gasverbruik en bijna 40 procent aan stroom. Daar valt dus wat te verdienen! Bijvoorbeeld als je zonnepanelen op je dak legt. Of dubbel glas en spouwmuurisolatie plaatst die je met eigen geld financiert. Dat kan een flinke investering zijn. Lukt dat niet (helemaal), dan kun je met behulp van een lening je verbouwing financieren . En op den duur krijg je er heel wat voor terug. Wooncomfort, een beter milieu én je geeft minder uit aan energie!

Een bedrag van €15.000 leen je al tegen 4,4%, betaal je met bijvoorbeeld €300 per maand in 56 maanden terug.

2. Verwarm je huis (met je vloer)

Verwarming aan de muur is uit, vloerverwarming is in. Niet zo gek, want er zijn een een hoop voordelen aan vloerverwarming. Het verdeelt namelijk de warmte goed over de ruimte, er is een constante temperatuur in je huis en je creëert meer ruimte doordat er geen radiatoren meer hangen.

Denk je dat vloerverwarming niet voor jouw appartement op de vierde verdieping is weggelegd? Dan heb je het mis! Inmiddels kan er tegenwoordig overal vloerverwarming worden aangelegd of aangebracht. Het is er namelijk in alle soorten en maten: elektrisch, verwarming door middel van warm water of infrarode vloerverwarming.

Zoek goed uit wat bij jou kan en waar je voorkeur naar uitgaat. Tip: reken ook uit wat je je maandelijkse kosten zijn bij het gebruik van je vloerverwarming. Zo kom je straks niet voor verrassingen te staan!

3. Maak meer ruimte met een dakkapel

Niets levert een huis zoveel op als vierkante meters. Een dakkapel op je huis kan daarom een goed idee zijn. Zeker als je nu begint met de voorbereiding. Dan krijg je -als het goed is- bij de verbouwing in de lente  geen natte of bevroren voeten.

Dus maak van die rommelige rommelzolder -die je vooral als opslag gebruikt- nu echt eens die rustige werkkamer of slaapkamer die helemaal privé is. Sla je twee vliegen in één klap: je hebt een extra kamer waar je je terug kan trekken én waardevermeerdering van je huis!

4. Bezem door de badkamer

Het project ‘badkamer’. De meeste mensen zien er vaak als een berg tegenop. Begrijpelijk, want niemand heeft zin om een paar maanden in het gruis en puin te zitten. Laat staan dat het meestal een behoorlijke investering is. Toch kan het die investering wel waard zijn. Want niet alleen zorgt het voor waardevermeerdering van je huis, ook zelf geniet je van een moderne badkamer die efficiënt is ingericht.

Zo kunnen een hangend toilet en vloerverwarming -in plaats van radiatoren aan de muur- voor meer ruimte zorgen. En als je nu toch bezig bent, misschien heb je altijd al een dubbele wastafel en een regendouche gewild. Dan is het nu tijd om die wensen ook mee te nemen! Ook geeft het gebruik van luxe materialen je badkamer meer waarde. En dus uiteindelijk ook aan je woning. Maar onthoud: wat je ook doet, houd het neutraal. Een badkamer in neutrale tinten is een goede basis. Zo kun je makkelijk met accessoires ‘werken’ en jouw ideale badkamer creëren. En wil je over een tijd weer eens wat anders? Dan is het door de neutrale basis makkelijker om te wisselen van stijl!

5. Leven in de keuken (en brouwerij)

De keuken wordt ook wel liefkozend ‘het hart van het huis’ genoemd. Het is daarom niet gek dat er steeds vaker ‘leefkeukens’ of ‘woonkeukens’ worden gemaakt. OK, niet iedere keukenprins of -prinses heeft behoefte aan een 6-pits kookplaat, een kostbare oven van Boretti of een Quooker kraan. Maar een goede vloer (met of zonder vloerverwarming), moderne apparatuur en voldoende opbergruimte vormen wel de basis van iedere moderne keuken. En samen met het gebruik van duurzame materialen vergroten ze ook de waarde van je huis. Maar ook bij deze investering geldt: houd het simpel. Want ook de stijl van een keuken pas je makkelijk aan als deze een neutrale basis heeft en je losse, opvallende accessoires gebruikt.


Ook kriebels gekregen om je huis te verbeteren? Budgetcoach Eef van Opdorp heeft 4 tips als je gaat investeren in verbouwen. Nieuwsgierig naar wat je kunt lenen om je huis te verbouwen? Reken hier meteen uit wat je nodig hebt.

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.