Belastingvrij schenken tot 100.000 euro op de schop Vanaf 1 januari 2015 terug naar de ‘normale’ regels

Miljoenennota
schenking
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
510 keer bekeken

Het najaar is in zicht en 1 januari is traditioneel hét moment waarop nieuwe geldveranderingen ingaan. Eén daarvan is de belastingvrije schenking tot 100.000 euro voor de eigen woning. Deze vrijstelling gaat dan voorgoed op de schop. Wat gaat er precies gebeuren? Lees het hier.


Hoe was de situatie vroeger?

Tot 1 oktober 2013 konden alleen ouders 51.407 euro belastingvrij aan hun kind schenken. Mits dit bedrag uitsluitend werd gebruikt voor de eigen woning, zoals aankoop of verbouwing van een huis of het betalen van restschuld. Daarbij moest het kind tussen de 18 en 40 jaar zijn.

Hoe is de situatie nu?

Vanaf 1 oktober 2013 is deze schenkingsvrijstelling tijdelijk verruimd naar 100.000. Het maakt niet langer uit wie de ontvanger of wie de schenker is. Je mag dus ook aan iemand anders dan je kind schenken. Bijvoorbeeld aan andere familieleden, vrienden of kennissen. De enige voorwaarde is dat het geld wordt gebruik voor de eigen woning. Het doel van de vrijstelling was een impuls te geven aan het herstel van de woningmarkt. Volgens minister Dijsselbloem is dat inmiddels gelukt. In de eerste helft van 2015 was er al 50.000 keer gebruik gemaakt van de vrijstelling, terwijl 20.000 verwacht werd.

Hoe is de situatie straks?

Nu wordt de schenkingsvrijstelling dus weer teruggebracht naar 51.407 euro. De vrijstelling geldt opnieuw alleen voor ouders die het geld aan hun kind schenken. Daarbij is het alleen belastingvrij als het geld uitsluitend gebruikt wordt voor:

  • de aankoop van een eigen woning
  • aflossing van een eigenwoningschuld
  • verbouwing of verbetering van de eigen woning
  • aflossen van restschuld door verkoop van je eigen woning
  • afkoop erfpachtcanon eigen woning*

Kortom…

Ben je van plan volgend jaar een huis te kopen en wil je een beroep doen op je ouders? Of wil je zelf iemand belastingvrij geld schenken? Dan is dit dus na 1 januari 2015 nog gewoon mogelijk tot ruim 50.000 euro. Wil je liever in aanmerking komen voor die 100.000 euro? Wees er dan snel bij. Want per 1 januari 2015 is dát van de baan.