Wordt jouw portemonnee in 2014 voller? De belangrijkste geldveranderingen in 2014

Financiële veranderingen 2014
geld
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
509 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Benieuwd naar de huidige financiële veranderingen? Lees hier het laaste nieuws rondom Prinsjesdag.

Volgens voorspellingen wordt 2014 het jaar waarin de Nederlandse economie weer een beetje gaat groeien. Maar wordt jouw portemonnee ook voller? Gewoonovergeld.nl zet de belangrijkste financiële wijzingen voor jou op een rijtje .


Jij als werknemer

1. Het gemiddeld inkomen stijgt

Volgens de laatste voorspelling van het Centraal Planbureau (CPB) gaat het bruto modaal inkomen voor het eerst in jaren weer stijgen. Dat is goed nieuws! Het CPB rekende uit dat ons inkomen komend jaar gemiddeld op 33.500 euro zal liggen, tegenover 32.500 euro in 2013. We gaan dus bruto gemiddeld 1.000 euro per jaar meer verdienen .

2. Hoera voor het minimumloon

Ook het minimumloon stijgt met 7,80 euro per maand: van € 1.477,80 naar 1.485,60 euro bruto. Dat geldt ook voor het jeugdminimumloon. Een vijftienjarige bijvoorbeeld krijgt nu minimaal 445,70 euro per maand in plaats van € 443,35.

3. Uitkeringen gaan omhoog

Door de stijging van het minimumloon gaan ook alle uitkeringen omhoog. Hieronder vallen AOW, ANW, WW, WIA, WAO, TW, Wajong, WWB, IOAW en IOAZ. Benieuwd hoeveel uitkering jij nu ontvangt? Bekijk het hier .

4. Stijging van werkloosheid

Daar tegenover staat dat de werkloosheid dit jaar verder stijgt met 7,5 procent. De reden? Veel Nederlanders houden ook dit jaar de hand op de knip. Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken is het belangrijk om in 2014 door te gaan met de bezuinigingen van het kabinet. In De Volkskrant zegt hij dat we alleen de werkloosheid kunnen bestrijden als we bezuinigen en doorgroeien met onze export.

5. Belasting betalen over ontslagvergoeding

We hopen natuurlijk van niet, maar als je dit jaar wordt ontslagen is er extra tegenslag. Vanaf januari moet je over ontslagvergoeding belasting betalen. Dat kon in 2013 worden omzeild door de ontslagvergoeding om te zetten in een zogeheten stamrecht.

6. De AOW-leeftijd stijgt

Dit jaar gaat de AOW-leeftijd weer met een maand omhoog naar 65 jaar en 2 maanden.

Jij als zorggebruiker

1. Minder zorgtoeslag

In 2014 moeten we meer zelf gaan betalen voor onze zorg. De zorgtoeslag voor een alleenstaande is in 2014 maximaal 865 euro in plaats van 1.065 per jaar. Meerpersoonshuishoudens krijgen nog maximaal 1.655 euro. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag mag je in 2014 als alleenstaande niet meer dan € 28.482 bruto verdienen. Met een partner ligt het maximum van het gezamenlijke inkomen op € 37.145 euro.

2. Hoger eigen risico

Ook het eigen risico stijgt. We betalen nu minimaal 360 euro zelf. In 2013 was dat nog 350 euro.

3. Psychologische gesprekken

Heb je hulp nodig van een psycholoog? Voor psychologische hulp hoef je niet meer zelf bij te dragen. Zorgverzekeraars vergoeden vanaf nu geheel of gedeeltelijk gesprekken met bijvoorbeeld een psycholoog. Daarvoor moet je wel een verwijsbrief van de huisarts hebben voordat het vergoed kan worden.

Let op: de kosten vallen wel onder het eigen risico (van 360 euro). Het is mogelijk dat je de psychologische hulp uiteindelijk alsnog uit eigen zak betaalt.

4. Specifieke zorgkosten

Ben je in het bezit van een scootmobiel? Of heb je je huis laten aanpassen door jouw ziekte? In 2014 zijn deze kosten helaas niet meer aftrekbaar.

Jij als bewoner

1. Omschakelen naar duurzame energie

De Rijksoverheid heeft bepaald dat we in 2014 meer gebruik gaan maken van duurzame energie. Om dit te bekostigen moet elk huishouden met een gemiddeld energieverbruik 10 euro extra betalen voor hun energie.

2. Leidingwater wordt veel duurder

Het leidingwater wordt enkele tientjes duurder. Vanaf 2014 betaal je belasting over al het verbruikte water, dus niet alleen over de eerste 300m3.

3. BTW-verlaging op renovatie

Het verlaagde btw-tarief voor arbeidsloon bij het verbouwen en herstellen van woningen wordt voorlopig met een jaar verlengd. Over het loon hoeft slechts 6 procent btw, het lage tarief, te worden betaald. Dat is een flinke meevaller als je verbouwplannen hebt!

Jij als automobilist

1. Het rijbewijs krijgt één maximumprijs

In 2013 mochten gemeenten nog zelf bepalen wat een rijbewijs moest kosten, dat is veranderd! Zo kostte een rijbewijs bijvoorbeeld in 2013 in Deventer 66 euro, tegen 20 euro in Leidschendam-Voorburg. Een nieuw rijbewijs kost overal in Nederland nu maximaal € 38,48.

2. Autorijden is duurder

Autorijden is een stuk duurder nu de accijnzen zijn gestegen. Het accijns op diesel steeg met 3 cent per liter, op lpg steeg met 7 cent per liter en de benzine wordt aangepast op de inflatie.

3. Nieuwe regels voor oldtimers

Voortaan vallen alleen oldtimers die ouder dan 40 jaar zijn onder de vrijstellingsregeling. Voor auto’s die tussen 26 en 40 jaar oud zijn geldt een overgangsregeling. Daar moet langzaam steeds meer belasting voor worden betaald. Bovendien mogen ze met ingang van december tot februari niet op de weg.

Jij als ouder

1. Meer kinderopvangtoeslag

Hebben jouw kinderen vaak opvang nodig? Dan is er goed nieuws! De overheid gaat meer bijdragen in de kosten van kinderopvang. De maximumvergoeding gaat omhoog. Ouders met een gezamenlijk inkomen van € 47.812 krijgen een hogere bijdrage en ook ouders met nog hogere inkomens kunnen straks weer kinderopvangtoeslag krijgen.

2. Kortere studietijd

Veel mbo-studies worden in 2014 korter. Deze studies gaan nu van 4 jaar naar 3 jaar. Om aan een studie te beginnen moeten leerlingen zich voor 1 mei 2014 hebben ingeschreven.

Jij als roker en drinker

1. Drank

De accijns op bier, wijn, sherry en port ging vanaf 1 januari met 5,75 procent omhoog. Als een biertje in 2013 nog 2,50 euro kostte, is deze nu al snel € 2,65.

2. Roken

Rokers ‘boffen’ met het regeerakkoord. Daarin is opgenomen dat de verhoging van de accijns van tabaksproducten per 1 maart 2014 wordt uitgesteld tot 1 januari 2015.

Jij als belastingbetaler

1. Algemene heffingskorting

Vanaf 2014 is de algemene heffingskorting afhankelijk van jouw inkomen. Wat is ook alweer heffingskorting? Het is korting waarop iedere belastingbetaler recht heeft: een vermindering op je inkomstenbelasting en premie volksverzekering, waardoor je minder belasting en premies hoeft te betalen. Dit is vooral voordelig voor mensen met een lager jaarinkomen (tot € 19.645). De korting wordt voor hen maximaal verhoogd met 102 euro, waarmee die op een maximum van € 2.103 euro komt.

Voor mensen met een hoger jaarinkomen (vanaf € 19.645) wordt de heffingskorting juist verlaagd. De maximale verlaging is 737 euro. Voor mensen die meer dan 56.500 euro verdienen, gaat de heffingskorting naar 1.366 euro per jaar.

2. Eerste tariefschijf is verlaagd

In het begrotingsakkoord van het kabinet is afgesproken dat het belastingtarief van de eerste tariefschijf (mensen met een belastbaar inkomen van 0 tot en met 19.645 euro) in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) bij de belastingdienst wordt verlaagd. Voor deze mensen gaat de totale belasting die moet worden betaald daardoor omlaag naar 36,25 procent. Verdien je in 2014 bijvoorbeeld precies 19.645 euro? Dan betaal je 7.121 euro belasting in plaats van 7.268 euro.

Kortom…

Wordt jouw portemonnee in 2014 nu echt voller? Dat hangt erg van je persoonlijke financiële situatie af. Mensen met een lager inkomen kunnen een beetje extra geld in hun portemonnee verwachten. Maar als je graag uit gaat of veel met de auto onderweg bent, dan kan 2014 een duur jaar worden. Het is slim om een financiële jaarplanning te maken, zodat je weet waar je aan toe bent.


Wordt jouw portemonnee in 2014 voller? De belangrijkste financiële veranderingen van 2014 op een rijtje.