Wat te doen….
Met plotsklaps 10 miljoen?

advies
loterij, bingo, ballen
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
50765 keer bekeken

Op een dag staat er plotsklaps 10 miljoen euro op je bankrekening. Afzender: de loterij waar jij het winnende lot had. Of je ontvangt een groot bedrag door een schenking of erfenis. Wie droomt daar nu niet van? Je zegt je huidige baan op, pakt je koffers en reist naar de meest exotische plekken. Wat doe je daarna met het geld? En waar moet je rekening mee moet houden?


“In het begin is er vooral ongeloof”, vertelt Bea Post. Bea begeleidt al jarenlang winnaars van grote prijzen van de Postcode Loterij . “Veel mensen moeten leren omgaan met het idee dat ze ineens veel geld hebben. Ze leven de eerste weken in een roes. Ze worden overspoeld met felicitaties. Plannen om geld uit te geven hebben ze nog niet gemaakt.” Het is daarom slim om het geld de eerste paar maanden op een depositorekening te zetten. Dat is een bankrekening waar je het geld tijdelijk vast kan zetten. “Dat brengt rust en kunnen mensen wennen aan het idee van rijk zijn.”

Onafhankelijke fiscalist

De eerste schrikreactie is voorbij. Wat ga je met het geld doen? Volgens Bea kun je het beste advies vragen aan een onafhankelijke fiscalist. Deze financieel adviseur maakt samen met jou keuzes over sparen, beleggen, erfenissen en belasting. “Samen bekijken jullie alle banken waar het geld het beste op kan worden gezet”, vertelt Bea. “Je wilt natuurlijk de hoogste rente voor je vermogen. Bij een groot vermogen is het mogelijk om te onderhandelen met banken over het rentepercentage. Het is zonde om dit niet te doen.”

Kies betrouwbaar

Bij het kiezen van een goede financieel adviseur zit een addertje onder het gras. “Let goed op dat je voor een onafhankelijke adviseur kiest”, waarschuwt Bea. Een onafhankelijke fiscalist adviseert over het vermogen zonder dat hij zelf bij de plannen betrokken is. Je betaalt hem alleen salaris voor zijn adviezen. “Hij krijgt dus geen percentage van de opbrengst van jouw plannen.”

Volgens Bea moet je van tevoren duidelijke afspraken maken met een fiscalist. Dit zijn afspraken over:

  • De tijdsduur. Hoe lang heb je zijn diensten nodig om alle geldzaken te regelen? Gebruikelijk is tussen drie maanden en een half jaar.
  • Het salaris. Stel van tevoren vast dat de fiscalist alleen salaris krijgt voor zijn adviezen. Hij heeft geen recht op een percentage van jouw geldplannen.

Private banking

Een groot vermogen kun je het beste op een bank zetten die private banking aanbiedt. Private banking is een speciale financiële dienst voor rijke klanten. Deze klanten worden persoonlijk begeleid door een financieel adviseur. “Je kunt er ook voor kiezen om je onafhankelijke fiscalist in dienst te houden”, vertelt Bea. “Het nadeel is dat het uurloon meestal erg hoog is. Na een half jaar van adviseur switchen is niet ongewoon. De grootste geldplannen liggen dan toch al vast.” In Nederland zijn meerdere banken die private banking aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan ING, Van Landschot Bankiers, ABN Amro en Rabobank.

Heffingen

Het geld staat op je rekening. En dan? Vaak ben je verplicht over het geld een eenmalige heffing te betalen. Hoe hoog die heffing is hangt af van de situatie waarin je het geld hebt gekregen.

Heb je het geld gekregen van een gulle gever? Dan betaal je schenkbelasting.

Voor grote bedragen betaal je altijd schenkbelasting. De Belastingdienst heeft een handige tool ontworpen om dit bedrag snel te berekenen.

Voor kleinere bedragen (tot € 2.057) kan je een vrijstelling krijgen. Je hoeft dan geen schenkbelasting over het bedrag te betalen. Als ouders hun kinderen geld schenken gelden andere voordelige regels. Zo mogen ouders in 2013 € 5.141 belastingvrij aan hun kinderen schenken.

Is een vermogende dierbare overleden en ben jij erfgenaam? Over de erfenis betaal je erfbelasting.

Als je een erfenis ontvangt moet je hier meestal erfbelasting over betalen. De hoogte is afhankelijk van het vermogen dat je hebt geërfd. Hoe hoger de erfenis, hoe hoger de belasting die je moet betalen. Ook de band met de overledene is belangrijk. Je betaalt bijvoorbeeld meer erfbelasting als de overledene geen familie was. Erfwijzer.nl heeft een handige tool ontworpen om de erfbelasting te berekenen. Zo zie je in een keer hoeveel geld je overhoudt.

Heb je het geld gewonnen door de loterij? Dan pikt de kansspelbelasting de nodige graantjes mee van de jackpot.

Kansspelbelasting betaal je wanneer je een prijs wint die meer dan € 454 waard is. De belasting is 29% van de waarde van de prijs. Stel, je wint € 10.000 euro in de loterij. Dan krijg je na aftrek van de belasting maar (71% van € 10.000 =) € 7.100,- uitbetaald.

Belasting: 1,2% per jaar

Na de eenmalige heffing ben je nog niet klaar met betalen. Jaarlijks betaal je ook belasting over je spaargeld. Je betaalt (vermogens)rendementsheffing als er meer dan € 21.139 op je spaarrekening staat. Dit valt onder belasting in box 3. Volgens de Belastingdienst moet je dan 1,2% betalen over je hele vermogen.

Dit betekent niet dat je nauwelijks geld overhoud. Helemaal niet zelfs! Als het geld op een goede spaarrekening staat, dan wordt het bedrag juist elk jaar meer. Ook na aftrek van de vermogensbelasting. De rente over je vermogen hoef je namelijk niet op te geven als inkomen.

Rekenvoorbeeld:

Je erft op 1 januari 2013 € 10.000 van een overleden oom. Je zet het geld op een spaarrekening met 1,6% rente per jaar. Hoeveel geld houd je na twee jaar over?

Allereerst betaal je de eenmalige erfbelasting. Volgens de tool van Erfwijzer moet je € 2.382 aan erfbelasting betalen. Je houdt dan € 7.618 over.

Na jaar 1 krijg je 1,6% rente van de bank. Dit is € 7.618 x 1,6% rente = € 7.739,89

In april betaal je belasting. Je moet 1,2% betalen van € 7.739,89. Je houdt dan € 7.647,01 over.

Na jaar 2 krijg je weer 1,5% rente van de bank. Dit is € 7.647,01 x 1,5% rente = € 7.761,72. Ook betaal je dit jaar belasting van 1,2%. Je houdt dan € 7.668,59 over.

Wat heb je nu verdiend? Je begon met € 7.618 op je spaarrekening en na twee jaar staat er € 7.668,59 op. Je verdient binnen twee jaar dus € 50,59.

En jij?

Wat zou jij doen als je plotsklaps 10 miljoen had? Eindelijk dat droomhuis kopen? Onbeperkt winkelen? Of alles op een spaarrekening zetten? Deel je reactie hieronder. Wij zijn benieuwd!


Plotsklaps 10 miljoen op je spaarrekening. Wat doe je als het zo ver is? Laat je begeleiden door een onafhankelijke fiscalist. Hij geeft je informatie over sparen, beleggen, erfenis en belasting.