Vrouwen verdienen toch meer Kinderen? Salaris omlaag

inkomen
door Peter Rademaker
320 keer bekeken

Let op

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is goed mogelijk dat de informatie inhoudelijk niet meer klopt. Houd hier svp rekening mee.

Altijd gedacht dat vrouwen een achterstand hebben in salaris? Dat klopt niet. Ze verdienen juist meer, totdat de baby komt...


Hoezo verdienen vrouwen minder dan mannen? In Nederland niet, hoor! Vrouwen verdienen hier meer dan hun mannelijke evenknie. Tenminste, als ze geen kinderen hebben. Dan verdient een Nederlandse vrouw twee procent meer dan een man in een vergelijkbare functie. In Luxemburg en Australië is dat verschil iets groter: drie procent. En in Ierland verdient een kinderloze carrièrevrouw maar liefst zeventien procent meer.

Mét kind acht procent minder

De ongelijkheid begint op het moment dat de baby's komen. Een fulltime werkende vrouw mét kind, krijgt acht procent minder dan een man op hetzelfde niveau. Het blijkt allemaal uit cijfers van de OESO, de organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Een mogelijke verklaring zijn de goede studieresultaten van vrouwen. Jonge meiden studeren sneller en met hogere cijfers af dan jonge jongens en maken dus in het begin van hun carrière -als ze dus nog geen kinderen hebben- grotere stappen dan de mannelijke carrièrejagers.


Kinderloze vrouwen verdienen drie procent meer dan hun mannelijke collega!