Vakantiegeld … hoe gaat Nederland er mee om? Vakantietijd? Vakantiegeld!

vakantiegeld
strand
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1369 keer bekeken

Elk jaar ontvangt werkend Nederland in mei of juni vakantiegeld. Dit bedrag is 8 % van je brutoloon en bouw je in een jaar op. Een aardig ‘extraatje’, dus. Maar wat doen we eigenlijk met ons vakantiegeld? Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) onderzoekt dit regelmatig. En dus sprak Gewoon over geld met het Nibud over het vakantiegeld.


Sinds 1910 kent Nederland het vakantiegeld. In de loop der jaren is er wel het een en ander aan veranderd. Zo kregen werknemers bijvoorbeeld pas vanaf de jaren ‘20 betaald verlof en kwam er na de Tweede Wereldoorlog een extra toeslag op het vakantiegeld zodat het geld ook echt genoeg was om vakantie van te vieren. Fijn voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. De werknemers gingen na de vakantie immers uitgerust en vol energie aan de slag.

Crisis of niet: we gaan op vakantie

Inmiddels is het vakantiegeld niet meer weg te denken uit ons leven. Elk jaar, in mei of juni, wordt het geld weer uitgekeerd aan mensen in loondienst. Om welverdiend van op vakantie te gaan, zodat je na de zomervakantie weer helemaal opgeladen bent. “Mensen vinden vakantie belangrijk. Ook al zitten we nu middenin een crisis, we gaan toch graag op reis. In 2012 besteedde de helft van de Nederlanders dit geld daarom zoals het oorspronkelijk voor is bedoeld: aan de vakantie. Dat was in 2010 nog 45 %”, vertelt Annemarie Koop, Communicatieadviseur en Persvoorlichter van het Nibud.

Kijk eerst naar je minnetjes zoals roodstand en leningen en check of je voldoende buffer hebt voor onvoorziene zaken. Is alles goed in balans, kun je met een gerust hart je vakantiegeld uitgeven. 

Maar we geven wel minder  vakantiegeld uit

Via vakantiegeld-enquêtes vraagt het Nibud werkend Nederland tussen de 15 en 65 jaar regelmatig hoe ze met hun vakantiegeld omgaan. Hierbij gaan ze trouwens uit van een vakantieperiode van minstens zes dagen. Annemarie: “Uit het laatste onderzoek van vorig jaar kwamen weer interessante gegevens. Want, hoewel dus meer mensen van het vakantiegeld op reis gingen, geeft bijna een kwart tussen de € 200 en € 500 minder uit aan de vakantie. De helft hiervan geeft als reden dat er minder te besteden is. Dat was in 2010 nog maar 33 %.” Ook gaan we beter voorbereid op reis. Maar liefst 80 % van alle ondervraagden bepaalt een vakantiebudget. De helft houdt zich daar vervolgens ook strikt aan.

Sparen en aflossen

En als we er niet van op vakantie gaan, wat doen we dan met het vakantiegeld? “Bijna een vijfde van alle Nederlanders blijft dit jaar thuis. Omdat ze onvoldoende geld hebben, moeten bezuinigen of andere grote uitgaven hebben. Bijna een kwart van de ondervraagden spaart het vakantiegeld. Maar wat ze er vervolgens mee doen, weten we niet. Het kan zijn dat ze er later alsnog van op vakantie gaan of een nieuwe schuld ermee aflossen. Van alle ondervraagden gebruikt 15 % het vakantiegeld sowieso om leningen en schulden af te lossen. Ook weer een hoger percentage dan in 2010.”

We gaan voorzichtiger met ons geld om

“Je ziet dat mensen steeds kritischer kijken naar wat ze met het vakantiegeld doen. In het begin van de crisis zagen veel mensen er de ernst nog niet van in, maar nu worden we toch wat voorzichtiger”, merkt Koop. “Dat zie je ook terug in ons laatste onderzoek waaruit blijkt dat 70% van de Nederlanders het afgelopen jaar heeft bezuinigd. Of die voorzichtige trend blijvend is? Ik weet het niet. Het is heel menselijk om in goede tijden niet aan slechte tijden te denken. Maar misschien houden we die kritische, realistische kijk. Met onze regelmatige onderzoeken blijven we ook dat goed volgen.”

Plus je minnen en zorg voor een buffer

Wat raadt het Nibud mensen eigenlijk aan als het om omgaan met het vakantiegeld gaat? “Kijk eerst naar de minnetjes die je hebt: je roodstand bij de bank, een lening. Los dat eerst af. Heb je geen minnetjes, kijk dan of je voldoende buffer hebt om onvoorziene tegenslagen op te vangen. Is alles goed in balans, kun je met een gerust hart je vakantiegeld uitgeven zoals jij dat graag wilt.” En wat ga je dit jaar zelf eigenlijk met het vakantiegeld doen? “Dit jaar besteed ik het in ieder geval niet aan vakantie”, lacht Annemarie. “We hebben namelijk net een nieuw huis gekocht en het vakantiepotje is nu erg fijn voor al die uitgaven die daarbij komen kijken. Die vakantie komt later wel weer!”


Het Nibud onderzoekt regelmatig hoe Nederland het vakantiegeld besteedt. Op vakantie gaan blijft belangrijk, maar we worden kritischer en voorzichtiger. Steeds vaker wordt het vakantiegeld daarom ook gebruikt om een schuld of lening af te lossen.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo