Meteen starten met het aflossen van je studieschuld Drie redenen om afbetalen niet uit te stellen

Werk en inkomen
studieschuld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1646 keer bekeken

Als je net klaar bent met je studie en je eerste baan hebt gevonden, wil je ongetwijfeld genieten van je salaris. Maar heb je een studieschuld, dan is het zeker het overwegen waard om meteen te beginnen met aflossen. Want ook al hoef je dat de eerste twee jaar niet verplicht te doen, het levert je flinke voordelen en zekerheid op.


1. Je bespaart op rente

Als je meteen begint met aflossen, bespaar je flink. Vanaf het eerste moment dat je leent, betaal je namelijk rente. Terwijl je niet aflost, loopt de rente door en neemt het geleende bedrag niet af.

2. Je vaste lasten zullen alleen maar toenemen

Je verlaagt je lasten in de toekomst. Ook al wordt een studieschuld niet meegenomen bij het berekenen van je hypotheekmogelijkheden, je moet maandelijks wel het aflossingsbedrag ophoesten. Waarschijnlijk woon je de eerste tijd na je afstuderen nog relatief goedkoop (bijvoorbeeld in een huurwoning) en kan je het bedrag best missen. Wil je later gaan kopen, dan is het extra prettig om te weten dat de aflossing van je studieschuld er bijna op zit.

3. Je bent nu in staat om het te doen

Gebruik de zekerheid van nu. Je hebt een leuke baan gevonden en kunt ruim leven zonder dat je veel verplichtingen hebt. Realiseer je dat dat in de toekomst niet het geval hoeft te zijn. Misschien word je ontslagen of ga je minder werken. Ondanks dat je inkomen dan daalt, zal het aflossingsbedrag dan elke maand hetzelfde zijn. Als je nu aflost (misschien zelfs wel een groter bedrag ineens), heb je een minder zware last op je schouders.

Hoge maandlasten bij het aflossen van je studieschuld, zijn gebaseerd op het bedrag dat je geleend hebt. Voorkomen is beter dan genezen, dus ├ęcht slim is het om te kijken of je de studielening wel echt nodig hebt.

  • Gebruik je de lening voor het betalen van studiekosten of voor luxe zaken zoals uitgaan en kleding? Ga in het laatste geval beter op zoek naar een bijbaantje of pas je levensstijl aan.

  • Kan je het bedrag ook ergens anders lenen? Bijvoorbeeld bij je ouders? Overleg met hen over de voorwaarden en overweeg het zeker als een alternatief.

Heb je geleend en later een schenking ontvangen of een groot bedrag gespaard? Je kan ook ineens een groot bedrag aflossen.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo