Lenen voor je winkelaankoop Doen… of laten?

Gespreid betalen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
525 keer bekeken

Vorige week ging plotseling mijn tv kapot. Op naar de winkel voor een nieuwe dan maar. En ja hoor, daar stond ie: mijn ideale tv. Maar… nét iets te groot en nét iets te duur. Ik had het geld er niet voor. Wat nu?


Ruim 415 euro méér betalen voor een televisie?!

Nou, dat bleek dus geen probleem. Ik hoefde het aankoopbedrag niet in één keer op te hoesten. De vriendelijke verkoper adviseerde mij om te kiezen voor gespreid betalen. Dan betaal je maandelijks een vast bedrag. Als ik wilde kon ik de tv zó mee naar huis nemen. ‘Mooi’, dacht ik. Maar iets in me zei dat het niet helemaal klopte. Het leek te mooi om waar te zijn. Ik besloot om er nog even rustig over na te denken. Zitten er addertjes onder het gras?

Uren zoeken

Mijn eerste bevinding? Gespreid betalen kan bijna overal en voor bijna elk product: computers, televisies, badkamers, keukens of een nieuw bed. De informatie hierover op websites en in de winkel is vaak onduidelijk. Voor mijn tv zocht ik zeker een uur  om erachter te komen hoe het precies zit. Ik moest het doen met een voorbeeldberekening en een dik document vol algemene voorwaarden…

Lening afsluiten

Bij gespreide betaling ga je een kredietovereenkomst aan. Dit doe je niet bij de winkel zelf, maar bij een kredietverstrekker of bank. De winkel is vaak alleen de tussenpersoon. Voor mijn tv heb ik een krediet nodig van 1.500 euro:

  • Ik betaal 43 maanden (ruim 3,5 jaar) een vast bedrag per maand van 45 euro aan rente en aflossing.
  • In deze periode  wordt 15% rente gerekend.
  • Ik betaal in totaal 1.915 euro voor mijn tv.

Dat is ruim 400 euro meer dan als ik de tv in één keer betaal!

Variabele rente

Maar let op: bij een doorlopend krediet is de rente vaak ook nog eens variabel. Dat betekent dat de kredietverstrekker de rente elk moment kan verhogen. Dan betaal je misschien nóg meer dan vooraf gedacht. In de voorwaarden staat meestal dat de rente wordt verhoogd naar aanleiding van ‘ontwikkelingen op de kapitaalmarkt’. Maar dat is vrijwel niet te controleren.

Te laat betaald? Dan wordt er 13% rente gerekend

Klantenkaart

Soms ontvang je bij de lening automatisch een klantenkaart. Dat lijkt een vriendelijke service. Je krijgt extra bestedingsruimte om andere aankopen van te doen. Ook kun je met zo’n kaart geld opnemen bij banken. Maar let op, in de kleine lettertjes staat vaak dat je daar dan extra geld voor betaalt. Soms wel 10 euro per transactie! Kijk hier goed naar voordat je met je klantenkaart naar de winkel holt.

Ja of nee?

Mij is het duidelijk: ik betaal liever niet gespreid. Je betaalt hoge rente en voor je het weet zit je aan diensten vast waar je niet om vraagt. Wat dan wel? Sparen lijkt me de beste optie. Zit dat er echt niet in? Kies dan een geschikte financiering die past bij je situatie. Oriënteer je op diverse vergelijkingssites. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van de Consumentenbond. Controleer de voorwaarden van de verschillende aanbieders nauwkeurig. Vaak betaal je dan veel minder rente.

Deel je ervaringen

Heb jij ook wel eens geleend voor je aankoop? Waren de voorwaarden duidelijk of kwam je voor verrassingen te staan? Deel je ervaringen hieronder.


Bij gespreid betalen zitten er veel addertjes onder het gras. De informatie is onduidelijk en vaag. Je betaalt vaak hoge rente.