Krijg jij geld terug van de Belastingdienst? (1) Starters opgelet

Belastingaangifte
geld, kleingeld, geld terug
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2010 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is mogelijk dat de genoemde bedragen niet meer kloppen. Houd hier svp rekening mee.

Ben je net begonnen met werken? Goede kans dat je geld kunt terugkrijgen via de jaarlijkse aangifte van de Belastingdienst.


Als je na je afstuderen direct bent gaan werken, dan kom je misschien in aanmerking voor middeling. Je hebt recht op middeling als je het ene jaar veel hebt verdiend, en het andere jaar weinig.

Middeling bij wisselend inkomen

Het zit zo: de belasting wordt berekend over jouw gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar. Als je een sterk wisselend inkomen hebt, dan betaal je waarschijnlijk meer belasting dan als je een stabiel inkomen hebt.

Wanneer heb je recht?

Ben je in de afgelopen 3 jaar plotseling meer of minder gaan werken? Dan kom je vaak in aanmerking voor middeling. Dit kan zijn als:

  • Je na afstuderen direct bent gaan werken en naast je studie een bijbaan had
  • Je minder bent gaan werken
  • Je in de afgelopen jaren bent gestart of gestopt met werken

Slechts één ‘maar’: de eerste 545 euro van het verschil van de verschuldigde en herberekende belasting krijg je niet terug. Een voorbeeld: uit de aangifte blijkt dat je in totaal 800 euro teveel aan inkomstenbelasting hebt betaald. Je krijgt dan 800 euro -  545 euro = 255 euro terug.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo