Jolanda: “Ik zou niet zo snel om salarisverhoging vragen”

Interview
school, studenten
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
671 keer bekeken

Uit onderzoek van Gewoon over geld blijkt dat Nederlanders terughoudend zijn in het vragen om salarisverhoging. Ook zou ruim een derde salaris inleveren voor behoud van een collega. Jolanda (24) vertelt over háár kijk op salaris, geld en lenen.


Welk beroep heb je?

“Ik ben docent wiskunde op een middelbare school.”

Ben je tevreden met je salaris?

“Jawel, ik ben wel tevreden met mijn salaris. Maar het zou natuurlijk altijd hoger mogen. Aan de andere kant ben ik ook niet anders gewend dan dit salaris, dus ik weet ook niet hoe het zou zijn als ik meer zou verdienen. Ik vind het wel goed zo.”

Salarisverhoging vragen? Dat zou ik niet snel aandurven.

Heb je wel eens om salarisverhoging gevraagd?

“Nee, volgens mij kun je bij ons niet eens om salarisverhoging vragen. Ik geloof dat het salaris vastgelegd is in de cao, maar dat weet ik niet helemaal zeker. Ik weet wel dat je in de bovenbouw meer verdient dan in de onderbouw, en ik werk in de onderbouw. Je moet sowieso een aantal jaar werkervaring hebben voordat je salaris wordt verhoogd.”

Hoe zou je het vinden om salarisverhoging te vragen?

“Ik zou het niet durven. Ik denk ook niet dat mijn salaris zomaar wordt verhoogd. Maar daarnaast zou het ook een beetje vreemd voelen om te vragen. Ik werk op een middelbare school, daar hebben ze het geld al hard genoeg nodig voor andere zaken. En daar kom ik dan aan met de vraag of ik wat meer kan verdienen? Dat zou ik niet zo snel doen.”

Als een collega ontslagen wordt, vindt diegene ergens anders vast wel weer werk

Ben je open over je salaris tegen anderen?

“Ja hoor, met mijn vrienden praat ik rustig over mijn salaris en ben er ook gewoon eerlijk over. Met mijn collega’s heb ik dat toch minder. Daar praten we niet echt over.”

Zou je salaris inleveren voor het behoud van een collega?

“Nee, dat zou ik niet zo snel doen. Ik zit zelf behoorlijk krap met mijn geld. In het onderwijs is best veel werk te vinden. Als een collega ontslagen wordt, vindt diegene ergens anders vast wel weer werk. Dan vind ik het niet nodig om mijn eigen salaris voor een deel in te leveren. Vorig jaar is er toevallig een goede collega van mij ontslagen. Dat was heel jammer, maar ik weet ook dat ze al vrij snel weer een nieuwe baan heeft gevonden.”

Even iets heel anders:heb je wel eens geld geleend bij een bank?

“Ik heb een hypotheek en daarnaast leen ik ook geld bij mijn ouders. Het bedrag dat ik bij mijn ouders heb geleend geldt als aanvulling op mijn hypotheek.”

Verloopt de overeenkomst helemaal goed?

“Ja. We hebben duidelijke afspraken gemaakt. Alle afspraken zijn ook officieel vastgelegd bij de notaris. Ik betaal maandelijks een vast bedrag aan mijn ouders af. En dat gaat prima zo.”