Heb jij je ‘verborgen’ leningen in de gaten?

verborgen lening
creditcard
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
436 keer bekeken

Een winkelpas waarmee je in het rood kunt. Een tv op afbetaling. Een persoonlijke lening voor je auto. Stiekem heb je meer dure ‘leningen’ dan je misschien denkt. Uit onderzoek blijkt dat 83% van de Nederlanders niet weet hoeveel rente hij voor deze leningen betaalt.


Bij het woord ‘lening’ denk je al gauw aan een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Maar er zijn veel meer vormen! Er bestaan ook leningen die meer ‘verborgen’ zijn. Ben jij je daar van bewust?

Huurkoop: een nieuwe televisie

Wil je een auto of een televisie kopen die boven je budget ligt? Vaak biedt een verkoper de mogelijkheid om je aanschaf in termijnen te betalen. Dit heet huurkoop en het is een vorm van lenen. Na een aanbetaling betaal je het restant van de koopsom in termijnen. Je bent pas eigenaar als je het laatste termijn hebt afbetaald. Meestal betaal je bij huurkoop een heel hoge rente.

Postorderkrediet: die paar mooie schoenen

Bij veel postorderbedrijven als Wehkamp en Otto kun je via catalogi en internet producten kopen en in termijnen betalen. Voor dat ene leuke jurkje of paar schoenen betaal je naast de aanschafprijs óók rente.

Bij thuiswinkelorganisaties hoef je niet te kiezen voor betaling in termijnen. Je kunt vaak ook kiezen voor een doorlopend krediet. Je mag dan tot een bepaalde limiet aankopen doen, bijvoorbeeld tot € 1.000. Als je een deel van de rekening hebt betaald, dan mag je weer geld opnemen. Let op dat je hier een hoge rente over betaald.

Klantenkaart: pas later de rekening betalen bij je favoriete winkel

Steeds meer winkels en bedrijven geven klantenkaarten of winkelpasjes uit. Dit is vergelijkbaar met een creditcard. Denk eens aan de Ikea klantenkaart, de Bijenkorf Card of Comfort Card. Je koopt een product en krijgt pas later de rekening. Ook hier geldt dat je de rekening direct kunt betalen, in termijnen of via een doorlopend krediet. Meestal betaal je voor een krediet gekoppeld aan een klantenkaart een hoge rente.

Flitskrediet: handig voor een kapotte wasmachine

Via internet of sms is het mogelijk om snel even een paar honderd euro te lenen. Dit is handig bij spoeduitgaven. Bijvoorbeeld als je fiets is gestolen of je wasmachine stuk gaat. Het gaat om relatief kleine leningen die binnen korte tijd (bijvoorbeeld 4 weken) moeten worden terugbetaald. Dit heet een flitskrediet of minilening . Hier betaal je vaak een hoge rente (ongeveer 15%) over.

Roodstand: zoonlief heeft dringend nieuwe voetbalschoenen nodig

Je kunt kiezen om tijdelijk rood te staan op je betaalrekening. Uit onderzoek van Freo blijkt dat 40% van alle Nederlanders dit wel eens doet. Roodstand betekent dat er een krediet is gekoppeld aan je betaalrekening. Dit bedrag kun je meestal zelf kiezen, bijvoorbeeld 1.000 euro of € 2.500. Iedere keer dat je gebruikmaakt van deze leenoptie, betaal je daar rente over. Als je vooraf hebt ingesteld dat je voor een bepaald bedrag rood kunt staan, dan betaal je een lagere rente dan wanneer je ongeoorloofd in de rode cijfers staat.

En jij…

Hoeveel leningen heb jij? Ben je er bewust van dat je meer leningen hebt dan je denkt? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal! Je kunt je reactie achterlaten onder dit artikel.

Kleine leningen oversluiten

Heb jij veel kleine leningen? Dan kan het wel eens gebeuren dat je vergeet een aflossing te betalen. Dat kan je op een zogenaamde ‘negatieve codering’ van het Bureau Krediet Registratie (BKR) komen te staan. Daarmee kan bijvoorbeeld je hypotheekaanvraag of zelfs je aanvraag voor een mobiel telefoonabonnement in gevaar komen. Het levert voordeel op om deze leningen over te sluiten naar één grote lening. Voor één grote lening betaal je een lager rentepercentage en hoef je maar één partij op tijd te betalen.


Bij het woord ‘lening’ denk je al gauw aan een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Maar er zijn veel meer vormen! Houd óók rekening met het afbetalen van leningen die meer ‘verborgen’ zijn.