Geld verdienen met je hobby Mijn webshop is de leukste bijbaan

inkomsten
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
4471 keer bekeken

In 2011 startte Kim met haar webwinkel vol zelfgemaakte kraamcadeaus. Naast een parttime baan in de zorg en de zorg voor haar vier kinderen is liefboefje.nl voor haar een creatieve uitlaatklep. En een mooie manier om wat extra’s bij te verdienen.


Hoe is het idee voor jouw webwinkel geboren?

“Toen ik twee jaar terug met zwangerschapsverlof was, begon het idee te leven. Nu ik aan huis was gebonden en weinig te doen had, merkte ik dat ik meer wilde. Meer uit mezelf wilde halen. Ik knutselde altijd al graag en vond het vaak een hele toer om leuke, persoonlijke kraamcadeautjes te vinden. Die twee dingen telde ik bij elkaar op en daar kwam liefboefje uit.”

Hoe heb je het vervolgens aangepakt?

“Eerst deed ik het samen met een vriendin, maar zij stopte toen ze zwanger raakte. Ik wilde verder, groter groeien. Dat deed ik met kleine stapjes. Door kraamcadeautjes te maken voor vrienden en familieleden zag ik snel welke cadeautjes aansloegen. Toen er een markt voor mijn idee bleek, ging ik het professioneel aanpakken. Met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een btw-nummer startte ik in november 2011 een echte eenmanszaak.”

“Ik werk vanuit huis, mijn moeder helpt met het maken van cadeaus en mijn broer heeft de website gratis gemaakt. Dat drukt de kosten.”

Compleet met een investering in je zaak?

“Daar ontkom je niet aan. Maar dat is een goede investering in de toekomst. Ik heb hier een bepaald bedrag voor gespaard en had al wat knutselspullen op voorraad. Het materiaal voor cadeautjes die goed lopen, koop ik bewust groot in, dat drukt de prijs. Ik werk vanuit huis, mijn moeder haakt materiaal voor de haarclipjes en mijn broer heeft de website gratis gemaakt. Ook adverteer ik niet, mijn tevreden klanten maken de beste reclame. Dat drukt allemaal de kosten.”

Naast je webshop organiseer je ook workshops?

“Dat is een leuke aanvulling. Op babyshowers maken we bijvoorbeeld samen een geboortekrans of memobord. Ik zorg voor alle materialen en voor wat lekkers bij de koffie en thee. Voor de aanstaande moeder is die workshop gratis en de krans krijgt ze na afloop cadeau. Ook kinderfeestjes vrolijk ik op met workshops. Dan maken de feestvarkentjes met veel plezier hun eigen haarknipjes.”

En de belastingzaken, hoe regel je dat?

“Ik maak de cadeautjes, organiseer de workshops en handel zelf de betalingen af. De meeste klanten komen de cadeautjes ophalen en betalen dan cash. Doordat ik alles direct bijwerk, blijft mijn boekhouding overzichtelijk. Dat vind ik wel belangrijk.”

Verdien je inmiddels leuk met liefboefje?

“Ik verdien er wel wat mee, maar niet veel. Het meeste geld gaat trouwens direct terug in de zaak. Daar koop ik weer nieuwe materialen van, zodat ik steeds meer keuze kan bieden. Het beetje geld dat ik overhoud zet ik op mijn spaarrekening, een leuk appeltje voor de dorst. Mooi meegenomen, maar het leukste is om zo met mijn hobby bezig te zijn. Dat mag van mij jaren doorgaan!”

Webwinkel starten? Denk hieraan

Ook starten met een webshop? Vergeet deze punten niet!

  • Betaal je per belastingjaar minder dan € 1.883 btw? Dan kun je als eenmanszaak belastingvermindering krijgen. Draag je minder dan € 1.345 btw af? Dan hoef je helemaal geen btw over deze inkomsten te betalen.
  • Maak net als Kim handig gebruik van je omgeving. Laat dat creatieve neefje je website maken en laat vrienden, familie én tevreden klanten mond-tot-mondreclame maken.
  • Wil je klanten de mogelijkheid bieden veilig online te betalen, kan dat op verschillende manieren. Uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden:
  • Ruim minstens een uur per week in voor je administratie en hou je daar ook strikt aan. Zo blijf je altijd bij met je cijferwerk.

Naast haar vaste baan heeft Kim een webshop waarop ze haar zelfgemaakte kraamcadeautjes verkoopt. Het geld wat ze hiermee verdient, stopt ze voor het grootste deel terug in haar zaak.