Geld lenen? Let op voor ‘risk based pricing’

Rente naar risico
rente
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
878 keer bekeken

Als je een lening afsluit wil je natuurlijk een lage rente betalen. Maar let goed op tijdens je zoektocht. De lage rentepercentages waar sommige kredietverstrekkers mee adverteren kunnen uiteindelijk hoger uitvallen, zoals vaak het geval is bij ‘risk based pricing’ ofwel ‘rente naar risico’. Lees hier wat dat is en waar je op kunt letten.


In Nederland hanteren de meeste kredietverstrekkers standaard rentepercentages. Het maakt dan niet uit wat je situatie is: je betaalt dezelfde rente als ieder ander. Bij risk based pricing is dit anders. De rente wordt bepaald via een aantal criteria, waarbij het risicoprofiel de belangrijkste is. Hoe hoog is bijvoorbeeld je inkomen? En heb je nog andere leningen lopen die je af moet betalen? Kortom: Hoeveel risico loopt de verstrekker dat jij de lening niet kunt afbetalen? Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Overigens is onduidelijk welke criteria kredietverstrekkers exact hanteren.

Risk based pricing: hoe hoger het risico, hoe hoger de rente

Schimmig systeem

Om te bepalen of én hoeveel je kunt lenen, wordt o.a. gekeken naar je inkomen, het inkomen van je eventuele partner en je leenervaring volgens het BKR. Het blijft echter onduidelijk hoe kredietverstrekkers bepalen welk rentetarief jij moet betalen. Vaak komt het erop neer dat je eerder een hoger tarief betaalt dan een laag tarief.

Oncontroleerbaar systeem

Wees dus alert als er sprake is van risk based pricing. Als de kredietverstrekker bepaalt dat jij een hoog risico vormt, dan betaal je zomaar een hogere rente. Maar… wie zegt dat dit terecht is? Waar is dat precies op gebaseerd? Het is niet te controleren of dit klopt. Je weet dan ook niet aan welke eisen je moet voldoen om voor de categorie ‘laag risico’ in aanmerking te komen.

Hogere rente dan verwacht

Vergelijk je leningen op de laagste rente via een vergelijkingssite? Dan is het niet direct zichtbaar of een kredietverstrekker risk based pricing toepast. Verstrekkers adverteren meestal met hun laagste rente. Vaak staat er bij de rentetarieven een minimum en een maximum rente. Het verschil daartussen is soms meer dan 5%.  Nadat je jouw gegevens hebt ingevuld, kan plotseling blijken dat je helemaal niet in aanmerking komt voor die laagste rente… De kredietverstrekker schat het risico voor jou hoog in en dus betaal je meer. Lees de voorwaarden goed voor je akkoord gaat met een rente waarop je niet bent berekend. Kijk daarom ook naar andere aanbieders die wel duidelijk zijn met hun rente tarieven!

Risk based pricing goedkoop? Dat valt behoorlijk tegen.

Nauwelijks goedkoper

Risk based pricing kan een voordelige optie lijken. Want hoe lager het risico, hoe minder rente je betaalt. In sommige gevallen is dat ook écht zo. Toch valt dit in de praktijk tegen. Uit het onderzoek van MoneyView blijkt dat de rente die je betaalt bij een laag risico nagenoeg gelijk is aan de gemiddelde standaardtarieven. Kortom: hogere risico’s betalen de hoofdprijs, terwijl lagere risico’s geen voordeel hebben.

Wat kies jij?

Risk based pricing kan soms een voordelige optie zijn. Schat de kredietverstrekker het risico voor jou laag in? Dan betaal je lagere rente. Maar je loopt ook kans dat de kredietverstrekker een véél hoger tarief in rekening brengt. Wil je duidelijkheid over het rentetarief dat je voor de lening gaat betalen? Dan kun je beter kiezen voor een lening met een standaard rentetarief en met eerlijke voorwaarden.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo