Financiële penarie op de werkvloer Nibud-geldcoaches gaan werknemers helpen

Nibud Geldcoach
kantoor
door Annemijn Coenen
484 keer bekeken

Vier op de vijf bedrijven hebben personeel in dienst dat in financiële penarie zit. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Het Nibud zet daarom sinds kort speciale coaches voor werkgevers in. Zij staan bedrijven bij die werknemers in dienst hebben met geldproblemen. Annemarie Koop van het Nibud legt uit waarom.


Annemarie: “Mensen met geldproblemen kunnen zich vaak moeilijk concentreren op hun werk. Ze zijn vooral de hele dag bezig met hun zorgen. Hoe moet ik de schulden afbetalen? Hoe kom ik uit deze put van diepe financiële problemen? Ze zijn daardoor minder alert, minder productief en zitten vaker ziek thuis.”

Dat klinkt niet best

“Nee, dat is heel vervelend. Sinds de crisis is het aantal mensen met problematische schulden verdubbeld. Het merendeel van deze groep heeft een betaalde baan. Wekelijks bellen werkgevers naar het Nibud met de vraag hoe ze personeel kunnen helpen met geldproblemen. Vandaar dat we speciale coaches inzetten voor werkgevers. Daarnaast is het voor medewerkers soms ook fijner om met iemand buiten het bedrijf te praten over de geldproblemen.”

Wat doet deze coach?

“De Nibud-coaches proberen bedrijven werk uit handen te nemen en samen met de werknemer een oplossing te vinden voor de financiële nood. Hoewel geldproblemen in eerste instantie privé zijn, zien we dat het ook heel snel een probleem van de werkgever wordt.”

Hoe bedoel je dat?

“Vaak krijgen werkgevers een verzoek om een voorschot of lening, overwerken, loonbeslag of vakantiedagen in geld uitbetaald willen krijgen. Dit geeft de salarisadministratie flink extra werk. De Nibud-coaches kunnen rust en duidelijkheid bieden aan bedrijven. Na de hulp van de coach zal een werknemer niet zo snel opnieuw geldproblemen krijgen omdat er aan een structurele oplossing wordt gewerkt.”

Is dat ook voordelig voor de werknemer?

“Zeker. Als de geldproblemen structureel zijn opgelost, heeft een werknemer meer ruimte in zijn hoofd om zich te concentreren op het werk. Daardoor wordt hij of zij weer productiever en gaat met meer plezier naar het werk.”

Heb je nog andere tips voor mensen met schulden?

“Trek op tijd aan de bel. Blijf niet constant tegen een muur aanlopen, want zo raak je alleen maar dieper in de financiële problemen. Kaart het in ieder geval aan. Dat kan bij je werkgever, maar je kunt het ook zelf oplossen. Het Nibud heeft bijvoorbeeld in samenwerking met NVVK een website waar hulp wordt geboden met het schrijven van brieven naar schuldeisers. Kies voor de oplossing die je zelf het prettigst vindt.”


Vier op de vijf bedrijven hebben personeel in dienst dat in financiële moeilijkheden zit. Sinds kort kunnen werknemers worden geholpen door een Nibud-coach. Zij helpen je om structureel uit de financiële problemen te komen.