Erfenis.. en nu? Weg geld of weg schulden?

Erfenis
bloemen
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1122 keer bekeken

Overleden oudtante Greet laat haar erfenis aan jou na. Aanvaard je die of kan je die beter verwerpen? Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders voorzichtiger zijn geworden. Het aantal verworpen erfenissen steeg in 2012 met ruim 12 procent.


De reden daarvoor is dat het huis van een overledene vaak moeilijk verkoopbaar is. Een erfenis levert dan meer nadelen dan voordelen op. Ook is het mogelijk dat oudtante Greet meer schulden dan bezittingen nalaat. De erfgenaam kan dan opdraaien voor (een deel van) deze schulden. Wat zijn de mogelijkheden bij een krijgen van een erfenis?

Aanvaarden

Het is mogelijk dat je de erfenis meteen wil aanvaarden. Dit heet officieel zuivere aanvaarding . Je hebt dan recht op alle bezittingen van de overledene. Het nadeel is dat je dan ook aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Dit betekent dat jouw privévermogen kan worden gebruikt om de schulden van oudtante Greet te betalen. Is er bijvoorbeeld een laptop op afbetaling gekocht, dan mag een schuldeiser de restschuld bij jou komen halen. Volgens notaris.nl ben je bij zuivere aanvaarding ook verantwoordelijk voor de afhandeling van de erfenis.

Verwerpen

Het is ook mogelijk om de erfenis te verwerpen. Dit is de veiligste keuze als je zeker weet dat oudtante Greet schulden heeft na haar overlijden. Geef dan bij de notaris aan dat je de erfenis verwerpt. Hierdoor ben je niet aansprakelijk voor haar schulden. Het nadeel is dat je dan ook geen recht hebt op haar spullen. Dit geldt niet alleen voor grote spullen zoals een auto, maar ook voor bijvoorbeeld persoonlijke fotoboeken.

Let op! Bij verwerping van de erfenis is het mogelijk dat jouw kinderen erfgenaam worden. Dit kan als zij de volgende erfgenamen in rij zijn. In dat geval kunnen schuldeisers de kinderen aansprakelijk stellen voor schulden van de overledene. Het maakt dan niet uit of de kinderen jonger of ouder dan 18 jaar zijn.

Wel de erfenis, niet de schulden

Bij de notaris kun je ook voor beneficiaire aanvaarding kiezen. Je hebt dan recht op de erfenis, maar bent niet aansprakelijk voor de eventuele schulden. De bezittingen van de overledene worden gebruikt om schulden te betalen. Dit kan bijvoorbeeld het huis zijn of de meubels. Het voordeel van deze optie is wanneer er niet genoeg middelen zijn om alle schulden te betalen, je niet uit eigen zak bij hoeft te betalen. Blijft er na de aflossing wel geld over? Dan wordt dit verdeeld onder de erfgenamen.

Beneficiaire aanvaarding brengt verplichtingen met zich mee. De erfenis moet formeel worden afgehandeld. De wet noemt dit ‘vereffening’. De formaliteiten zijn nodig omdat de spullen van de erfenis alleen gebruikt mogen worden om de schulden van de overledene te betalen. De regering controleert dit. Het is daarom van groot belang dat je voldoet aan deze verplichtingen. Laat je dus goed voorlichten door een notaris. Voldoe je niet aan deze verplichtingen? Dan ben je namelijk alsnog aansprakelijk voor schulden.

Neem bedenktijd

Het overlijden van een dierbare is een verdrietige tijd. Het laatste waar je dan aan denkt is het afhandelen van een erfenis. Weet je nog niet voor welke optie je moet kiezen? Beroep je dan op ‘het recht van beraad’. Dit betekent dat je drie maanden bedenktijd krijgt. Zolang deze bedenktijd duurt, kunnen belanghebbenden zoals schuldeisers je niet tot een keuze dwingen.


Steeds meer Nederlanders verwerpen een erfenis. Dan weten ze zeker dat ze niet met schulden achterblijven. En jij? Zou jij een erfenis verwerpen of toch aanvaarden? Laat je reactie hier achter.