Een nieuwe baan: hier kun jij op letten

Carrièrestap
contract
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1040 keer bekeken

Je hebt een nieuwe baan, fantastisch! Als je bij een andere werkgever vertrekt, zijn er wellicht een aantal zaken om rekening mee te houden. We zetten 3 belangrijke punten voor je op een rij.


1. Ander salaris? Check je toeslagen!

Ontvang je toeslagen, zoals zorg- of huurtoeslag? Je nieuwe salaris kan hierop invloed hebben. Bij een hoger salaris heb je wellicht recht op minder toeslag. Bij een lager inkomen kunnen de toeslagen wellicht juist stijgen. Geef je nieuwe inkomen in elk geval tijdig door aan de Belastingdienst.

2. Nieuwe branche: overweeg waardeoverdracht

Ga je werken in een andere branche? Dan krijg je mogelijk ook een nieuw pensioenfonds. Soms kan het gunstig zijn om je vorige opgebouwde pensioen(en) samen te voegen in één nieuwe pensioenregeling. Dat doe je via ‘waardeoverdracht’.

Waardeoverdracht kan vooral gunstig zijn als je jonger bent dan 40 jaar. Je hebt dan waarschijnlijk nog niet heel veel pensioen opgebouwd. Je kunt je oude pensioen dan in je nieuwe baan – met vaak betere perspectieven - laten meegroeien.

Ben je ouder en had je een gunstige pensioenregeling? Dan kan het soms verstandig zijn om je pensioen gewoon te laten staan. Vergelijk in elk geval altijd de soort regeling (voorwaarden) van je oude en nieuwe pensioen en vraag naar de ‘indexatie en dekkingsgraad’ van beide fondsen. Neem eventueel een adviseur in de hand.

3. Leaseauto: verplicht meenemen of niet?

Heb je een leaseauto van de zaak? As je er zelf voor kiest om te vertrekken, kan het zijn dat je een zogenaamde ‘meeneemverplichting’ hebt. Sommige werkgevers nemen dit op in de voorwaarden van de leaseovereenkomst. Het kan dan zijn dat je verplicht bent om een deel van de kosten voor de afkoopsom te betalen. In zo’n geval kan het gunstig zijn om je nieuwe werkgever te vragen of je het leasecontract mee kunt nemen. Kan dit niet en zijn de kosten voor afkoop erg hoog? Overweeg dan of je niet beter kunt wachten met baan verwisselen totdat het leasecontract verloopt.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo