Een derde Nederlanders levert salaris in voor baanbehoud collega Man verdient nog altijd meer dan vrouw; jaloers als dat niet zo is

Onderzoek
werkplek
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
458 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is goed mogelijk dat de informatie niet meer actueel is.

Eindhoven, 3 juni – Nederlandse werknemers zijn bescheiden en solidair. Een derde is bereid om salaris in te leveren, als ze daarmee collega’s in dienst kunnen houden die om bedrijfseconomische redenen op de schopstoel zitten. Bovendien zijn we terughoudend in het vragen van salarisverhoging en vinden we het meestal terecht wanneer we minder verdienen dan een collega. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend werknemers, uitgevoerd in opdracht van gewoon over geld.


Werknemers verwachten echter wel dat de directie het goede voorbeeld geeft.

Uit het onderzoek blijkt dat van de werknemers die salaris zouden inleveren om een collega te behoeden voor ontslag, bijna de helft (40%) bereid is om meer dan 5% in te leveren. Werknemers verwachten echter wel dat de directie het goede voorbeeld geeft: voor 31% is dit een voorwaarde. Van de mensen die geen geld zouden willen inleveren, is een kwart bereid om vakantiedagen voor een collega van de hand te doen. De meeste solidariteit is te vinden in Oost- en Zuid-Nederland, het minst in Noord-Nederland.

Nederlanders slechte salarisonderhandelaars

Iets meer dan een kwart van de werknemers is wel eens teleurgesteld in zichzelf na het mislopen van een salarisverhoging. Ruim de helft (55%) durft echter überhaupt geen salarisverhoging te vragen. Deze werknemers vertrouwen op een eerlijke beoordeling van hun baas en zijn van mening dat het gewoon ophoudt als hun werkgever geen salarisverhoging aanbiedt. 17% denkt bovendien dat met de verkregen salarisverhoging het onderste daadwerkelijk uit de kan gehaald is.

7 op de 10 werknemers denkt dat hij evenveel verdient als zijn collega’s. De mensen die vermoeden minder te verdienen dan hun collega’s, denken dat vooral vanwege het feit dat ze minder werkervaring of capaciteiten hebben. Eradus: “Het salaris is één van de laatste taboeonderwerpen. Dat is vreemd omdat blijkt dat we allemaal ongeveer hetzelfde denken te verdienen. In dergelijke situaties kan op een constructieve manier praten over je salaris heel verhelderend zijn, en je wellicht helpen bij een volgende salarisonderhandeling.”

Salarisverschillen leiden bij 1 op de 5 Nederlanders wel eens tot onzekerheid over het persoonlijke functioneren.

Man jaloers wanneer vrouw meer verdient

Salarisverschillen leiden bij 1 op de 5 Nederlanders wel eens tot onzekerheid over het persoonlijke functioneren, met name onder jongeren tot 34 jaar (25%). Toch is dat geen reden om het eigen salaris te overdrijven tegenover collega’s, vrienden, buren of familie. Dat doet slechts 8% van de ondervraagden. Maar liefst 79% van de vrouwen geeft aan dat de partner een hoger inkomen heeft, ten opzichte van 15% van de mannen. 7% van de Nederlanders is jaloers op het salaris van zijn of haar partner. Dit zijn overwegend mannen.