Bijverdienen met vrijwilligerswerk Hoeveel vergoeding mag een vrijwilliger krijgen?

vrijwilligerswerk
vrijwilligerswerk
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
22957 keer bekeken

Een klein gebaar kan voor een ander een wereld van verschil maken. In Nederland zijn er 5,5 miljoen mensen vrijwilliger. Maar weet je dat je ook financieel voordeel kunt halen uit vrijwilligerswerk? Gewoon over geld zet alle tips op een rij.


Mensen uit de buurt helpen en zo een waardevolle bijdrage leveren. Dat is wat je als vrijwilliger doet. Je bent er bijvoorbeeld voor die oudere dame die geen familie in de buurt heeft wonen, maar graag een potje Rummikub speelt. Of helpt een handje bij de voedselbank. Als bedankje staan sommige mensen erop om geld te betalen. Maar tot welk bedrag is dat voordelig voor jou?

Bijverdienen als vrijwilliger

Volgens de Belastingdienst ben je een vrijwilliger wanneer je werkt voor een niet-commerciële instelling. Dit zijn organisaties die geen vennootschapsbelasting betalen. Shirtjes wassen van jouw sportclub bijvoorbeeld of meedenken als bestuurslid in de kerk vallen allebei onder vrijwilligerswerk. Maar ook senioren helpen met hun boodschappen is vrijwilligerswerk. Het zijn werkzaamheden die je niet voor jouw beroep doet.

Vrijwilligersvergoeding

Voor vrijwilligerswerk mag je geld bijverdienen. Dit heet een vrijwilligersvergoeding. Een vrijwilligersvergoeding wil zeggen dat de vergoeding zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de hoeveelheid werk en de tijd die je kwijt bent met het werk. Je krijgt alleen een vrijwilligersvergoeding als je dat vooraf met de organisatie hebt afgesproken.

De Belastingdienst heeft een maximum bedrag bepaald dat je mag bijverdienen. Dit verschilt per leeftijd. Je hoeft over dit bedrag geen belasting te betalen, als:

1. Je 23 jaar of ouder bent en je een vergoeding van maximaal € 4,50 per uur, met een maximum van € 150 per maand en € 1.500 per jaar krijgt.

2. Je jonger dan 23 jaar bent en je een vergoeding van maximaal € 2,50 per uur, met een maximum van € 150 per maand en € 1.500 per jaar krijgt.

Voorbeeld:

Je bent 25 jaar en vrijwilliger bij een sportclub. Je draait wekelijks 8 uur bardienst en verdient daar € 4 per uur mee. Daarnaast declareer je altijd je reiskosten. Hier ontvang je van de sportclub elke maand € 47,50. Per maand verdien je dus € 187,50 voor het vrijwilligerswerk. Dat is meer dan het onbelaste maximum per maand. Volgens de Belastingdienst ben je dan geen vrijwilliger meer. Over het geld moet je dus belasting betalen.

Bijstandsuitkering en bijverdienen


Volgens de Belastingdienst kun je ook onbelast bijverdienen als je een bijstandsuitkering ontvangt. De hoogte van je uitkering hoeft daar niet mee omlaag te gaan. De maximale vergoeding voor vrijwilligerswerk is in dat geval € 95 per maand is en € 764 per jaar.

Let op! Als het gaat om vrijwilligerswerk dat de gemeente noodzakelijk vindt voor het re-integratieproces, dan verandert de hoogte van een uitkering niet als de vrijwilligersvergoeding maximaal € 150 per maand en € 1.500 per jaar is.

Vergoeding voor gemaakte kosten

Het komt ook voor dat organisaties geen vrijwilligersvergoedingen kunnen geven. In dat geval mogen ze van de Belastingdienst onbelast vergoedingen geven voor gemaakte kosten. Dit zijn bijvoorbeeld je reiskosten, maar het kunnen ook kosten zijn voor papier, postzegels of een set pennen. Als je bijvoorbeeld voor het vrijwilligerswerk reist met je eigen auto, dan mag de organisatie een kilometervergoeding geven. Deze mag kostendekkend zijn. Voor reizen met een auto is dat de gemiddelde kilometerprijs waarvoor je rijdt. De kilometervergoeding mag dus meer bedragen dan de grens van € 0,19 per kilometer die voor werknemers in loondienst geldt.

Kortom...

In deze feestelijke tijd voelt het fijn om een ander te helpen. Natuurlijk doe je het niet voor het extra geld, maar het is wel mooi meegenomen. Maak vooraf altijd duidelijke afspraken over een vrijwilligersvergoeding. Zo weet zowel de organisatie als jijzelf wat je kunt verwachten.


Een klein gebaar kan voor een ander een wereld van verschil maken. Weet je dat je ook financieel voordeel kunt halen uit vrijwilligerswerk? Gewoon over geld zet alle tips op een rij.