Studenten opgelet: ontvang een extra zakcentje Vraag zorgtoeslag aan en doe belastingaangifte

Onderzoek Nibud
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1313 keer bekeken

Veel studenten kunnen jaarlijks meer geld ontvangen, door zorgtoeslag aan te vragen en de jaarlijkse belastingaangifte te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud.


Dit artikel is verouderd. Het is mogelijk dat de genoemde aantallen en percentages inmiddels zijn veranderd. Houd hier svp rekening mee.

Geld lenen om leuk en relaxed te kunnen leven?

Zo’n 120.000 studenten (18% van het totaal) kunnen nog zorgtoeslag aanvragen, omdat ze daar recht op hebben. Soms weten studenten niet dat de regeling bestaat. Zonde, want de zorgtoeslag kan oplopen tot zo’n 88 euro per maand (voor de laagste inkomens). Hoeveel zorgtoeslag je ontvangt, hangt af van je inkomen.

Belastingaangifte

Ook kun je als student vaak geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Nu doet zo’n 12% nog geen aangifte. Het Nibud hoopt dat de studenten alsnog achter hun geld aangaan. Want het kan algauw tientallen euro’s per jaar opleveren.

Geld lenen

Ruim 38% van alle studenten in Nederland leent bij DUO: gemiddeld zo’n 365 euro per maand. Na vier jaar staat de teller dan op 17.500 euro (excl. rente). 22% leent om ‘leuk en relaxed te kunnen leven’. De studenten kunnen de lening misschien verlagen als ze zorgtoeslag aanvragen en belastingaangifte doen.


Studenten lenen gemiddeld 365 euro per maand. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat veel studenten extra geld kunnen ontvangen door zorgtoeslag aan te vragen en belastingaangifte te doen.