Lang leve de OV-chipkaart Mijn geldblunder

Mijn geldblunder
trein
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
5206 keer bekeken

Je studiefinanciering stopzetten, het lijkt zo simpel. Maar als je hierbij een fout maakt, wordt het een duur geintje. Ik zette naast mijn stufi ook per ongeluk mijn OV-chipkaart stop. En moest honderden euro’s betalen.


Het is 2012: na een aantal jaren genoten te hebben van mijn studiefinanciering, is het nu toch echt afgelopen. Ik moet mijn stufi stopzetten, of anders wordt deze omgezet in een lening. Ik kies ervoor om toch maar stop te zetten, ondanks dat ik nog bezig ben met mijn masterstudie. Mijn OV-chipkaart mag ik houden. Ik vind de opties in het keuzemenu van DUO* vrij ingewikkeld en de website loopt een keer vast, maar na een paar muisklikken is het allemaal geregeld. Denk ik…

Een maand later

Ik log weer eens in bij DUO en kijk bij mijn ‘Post’. Eén bericht van al een tijdje terug: mijn studiefinanciering is stopgezet. Ik moet alleen bij een automaat op het station nog wel zelf mijn studentenreisproduct stopzetten, aangezien ik daar geen recht meer op heb. Pardon, mijn studentenreisproduct? Ik reis bijna elke doordeweekse dag van Arnhem naar Utrecht (een retourtje voor het volle tarief kost 19,80 euro). Mijn ov-chipkaart kan ik nog lang niet missen!

Schijnbaar heb ik nu al een maand met mijn ov-chipkaart gereisd, terwijl ik daar geen recht op had

“Dan lees ik het volgende in het overzicht van mijn schulden en betalingen: 194 euro boete wegens ‘het onrechtmatig gebruikmaken van het studentenreisproduct’. Maar daar heb ik toch nog gewoon recht op? Ik studeer tenslotte nog! Wat volgt is een telefoontje naar de DUO-helpdesk. Het antwoord is kort en duidelijk: vorige maand heb ik mijn studiefinanciering én mijn studentenreisproduct stopgezet. Maar dat was niet de bedoeling? De helpdeskmevrouw kijkt het na. Ja, dan moet ik toch echt de verkeerde optie hebben aangeklikt. Schijnbaar heb ik nu al een maand met mijn ov-chipkaart gereisd, terwijl ik daar geen recht op had. En of ik het stopzetten nog terug kan draaien? “Nee, helaas mevrouw. De vastgestelde termijn is net twee dagen geleden verstreken.”

De oplossing

Gelukkig kan ik wel meteen een nieuwe OV-chipkaart aanvragen, maar die gaat pas in op de eerste van de maand. Ik moet nu wel direct zelf mijn studentenreisproduct stopzetten, anders loopt de boete nog verder op. Voor een korting kom ik niet in aanmerking. Dat betekent meer dan twee weken dure treinkaartjes kopen.

Terugblik

Mijn ‘blunder’ heeft me flink wat geld gekost. Het gaat gelukkig niet om duizenden euro’s, maar toch. Ik moest regelmatig met de trein naar school en zelfs een dag voor de studie naar Amsterdam. En m’n ouders wilden me ook wel weer eens een keertje zien, dus nam ik toch maar de trein naar huis.

Ik heb wel twee dingen geleerd: neem rustig de tijd als je belangrijke (studie)zaken gaat wijzigen en controleer binnen enkele dagen (in Mijn DigiD) of dit allemaal wel klopt. Dit alles was helemaal nergens voor nodig geweest. Ik had van bijna 400 euro bijvoorbeeld gemakkelijk een paar dagen op vakantie gekund.

De eindstand na twee weken

Boete OV-chipkaart € 194,-
7 x treinretourtje Arnhem-Utrecht € 138,60,-
1x treinretourtje Arnhem-Amsterdam € 28,20,-
1x treinretourtje naar huis € 16,20,-
Totaal € 377,-

* Dienst Uitvoering Onderwijs, financiert en informeert studenten en onderwijsinstellingen, en organiseert examens.


Ik zette naast mijn studiefinanciering, ook per ongeluk mijn OV-chipkaart stop. Hier kwam ik te laat achter. Dit kostte mij enkele honderden euro’s aan een boete en dure treinkaartjes.