“Ik zit aan de grond door mijn studie in Zweden” Viva Geldgeheim: “1 op de 3 vrouwen heeft schulden? Ik ben er één van.”

Schulden
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3162 keer bekeken

Een Geldgeheim… we hebben er allemaal wel één. In deze rubriek vertellen anderen hier openhartig over. Deze week het geheim van Roos (22).


Wat is jouw Geldgeheim?

“Ik heb schulden bij DUO *. Zeker wel 10.000 euro. Dit bedrag was niet zo hoog opgelopen als ik vorig jaar tijdens mijn studie een andere beslissing had genomen. Ik weet dat ik niet de enige ben die veel schulden heeft. Minstens de helft van mijn vrienden en studiegenoten heeft ook een studielening afgesloten. De uitkomst van het onderzoek van Viva , dat één op de drie jonge vrouwen schulden heeft, verbaast me dan ook niets. Toch loop ik niet met mijn schulden te koop.”

Waardoor werd je schuld dan zo hoog?

“Ik sloot een lening af toen ik met mijn studie begon. Veel geld had ik niet gespaard en ook mijn ouders konden financieel niet echt bijspringen. Elke maand kreeg ik een paar honderd euro op mijn rekening bijgeschreven. Dit geld besteedde ik netjes aan studieboeken en de huur van mijn studentenkamer. In mijn derde studiejaar kwam er een buitenkansje voorbij: een half jaar studeren in Zweden.”

En wat deed je toen?

“Ik wist dat ik erg weinig geld had voor zo veel maanden in het buitenland. Toch besloot ik me op te geven. Ik wilde zo graag! Ik was dan ook heel blij toen ik hoorde dat ik mocht gaan, maar iets knaagde er toch wel. Daardoor heb ik tot mijn vertrek nog een paar maanden hard gewerkt naast mijn studie. Zo kon ik toch nog wat sparen.”

Toen kwam je in Zweden…

“Ik heb echt onderschat hoe duur het leven in Zweden is. Eten, drinken, de huur, openbaar vervoer… En af en toe wil je natuurlijk ook naar feestjes met medestudenten. Alles is zeker dubbel zo duur als in Nederland. Dit had ik van tevoren niet verwacht. Al mijn geld dat ik de afgelopen maanden had verdiend, was er ook zo weer doorheen. Na een maand heb ik mijn lening verhoogd. Ik was zeker geen uitzondering, bijna al mijn medestudenten daar leenden ook.”

En bij thuiskomst?

“Na dat half jaar kwam ik echt platzak thuis. Geen geld meer, en wel een flinke lening en een schuld. Ik heb direct na thuiskomst een baantje gezocht en ben hard aan het werk gegaan. Dat terwijl ik ook weer verder moest met een zware studie. Dit doe ik nu nog steeds, ik studeer en ik werk alle weekenden en doordeweeks in de avonduren. Die schulden zijn natuurlijk nog lang niet opgelost. En ik moet nu nog steeds bijlenen, anders kan ik de huur niet meer betalen. De schuld loopt dus nog verder op. Het was leuk in Zweden, maar als ik van tevoren had geweten welke gevolgen deze reis zou hebben, was ik niet gegaan.”

* Dienst Uitvoering Onderwijs, financiert en informeert studenten en onderwijsinstellingen, en organiseert examens.


Een soortgelijke situatie als die van Roos verkomen? Watvoor lening kan jij afsluiten?