Gratis studiebeurs definitief van de baan De veranderingen op een rij

Sociaal leenstelsel
studiefinanciering
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
717 keer bekeken

Het hing al tijden in de lucht, maar nu is het echt definitief. De gratis studiebeurs gaat op de schop. Dat betekent dat studenten vanaf 1 september 2015 hun studie uit eigen zak moeten betalen. Ze kunnen daarvoor lenen bij de overheid: het sociaal leenstelsel. De senaat stemde hier onlangs mee in.


Op dit moment krijgen studenten nog een gratis basisbeurs. Studenten die op kamers wonen ontvangen jaarlijks 3.434 euro per jaar. Thuiswonende studenten krijgen 1.233 euro per jaar. Dit is een gift, zolang je binnen 10 jaar afstudeert. Vanaf komend jaar kan dit niet meer. In plaats van de basisbeurs kunnen studenten maximaal 11.760 euro per jaar lenen.

Schuld voor eigen rekening

Als studenten hun basisbeurs van zo’n 3000 euro per jaar lenen, komt dit na 4 jaar op een schuld van 12.000 euro. Leen je het maximale bedrag, dan kan dit zelfs een schuld van bijna 50.000 euro betekenen.

Aflossen: zo gaat ‘t

Wel worden de regels voor aflossen van deze schuld soepeler dan nu het geval is. Op dit moment moeten studenten binnen 15 jaar hun schuld volledig hebben afgelost. Na invoering van het sociaal leenstelsel wordt de aflosperiode verlengt naar maximaal 35 jaar. je hoeft pas te betalen als je bent afgestudeerd en ten minste het minimumloon verdient. Je hoeft maximaal 4% van de maandinkomen af te lossen.

Hbo en universitair onderwijs

Het gaat om studenten die starten met een bachelor- of masterstudie in het hbo of universitair onderwijs. Zij krijgen dus per 1 september 2015 geen studiefinanciering meer.

Nu al studerende?

Als je op dit moment al studeert verandert er niets. Je houdt dan gewoon je basisbeurs. Maar wil je ná je studie bijvoorbeeld nog een master volgen? Dan krijg je daarvoor geen basisbeurs meer. Je kunt het geld dan dus wel lenen van de overheid.

Ziekte of handicap

(Chronisch) zieke of gehandicapte studenten die hierdoor langer over hun studie doen, worden gecompenseerd. Voor hen wordt van hun lening dan 1.200 euro kwijtgescholden.

Tot slot: OV-studentenkaart en aanvullende beurs

De OV-jaarkaart blijft wél gewoon bestaan. En vanaf uiterlijk 2017 kunnen ook mbo-studenten jonger dan 18 jaar hiermee reizen. Dat is nu nog niet het geval. Ook de aanvullende beurs blijft bestaan. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van de ouders. En niet iedereen heeft hier dus recht op. De beurs is – net als de basisbeurs – een gift, zolang je de studie binnen 10 jaar hebt afgerond.


Geen recht op de aanvullende beurs, maar je wilt toch bijlenen ?