Een deeltijdstudie naast je baan Hoe betaal je dat?

Studiekosten
collegezaal, school, conferentie
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
4437 keer bekeken

Als je een deeltijdstudie volgt, heb je geen recht op studiefinanciering. Als het ook nog je tweede bachelor is, ga je wellicht veel instellingsgeld betalen. Hoe kun je de studie toch financieren?


Met een deeltijdstudie kun je naast je werk studeren. Soms komt het voor dat je werkgever de studie (gedeeltelijk) vergoedt, bijvoorbeeld als de studie nuttig is voor je baan.

Instellingscollegegeld

In onderstaande rekenvoorbeelden gaan we uit van de studie bedrijfseconomie aan Hogeschool Utrecht, en dat je alle kosten zelf moet betalen. Ook gaan we ervan uit dat je al eerder een bachelor hebt gevolgd. Dat betekent dat je een ‘stapelaar’ bent: je betaalt geen wettelijk collegegeld maar instellingscollegegeld. De kosten zijn hierdoor vaak veel hoger. Dit komt omdat scholen geen vergoeding meer ontvangen voor studenten die een tweede bachelor volgen (geldt ook voor masterstudenten).

Hogeschool Utrecht rekent 6.197 euro voor het jaar 2012-2013. De studie duurt 4 jaar. Als dit bedrag ongewijzigd blijft, betaal je in totaal 24.800 euro (afgerond bedrag).

1. Spaargeld

Als je het complete bedrag van 24.800 euro gewoon op je rekening hebt staan, dan is dit waarschijnlijk de beste én voordeligste optie. Het is dan wellicht een verstandige keuze om je studie hiervan te betalen.

Misschien heb je het geld wel op je spaarrekening staan en verdien je daarnaast voldoende om de studie van te betalen. Dan ontvang je zelfs rente over je spaargeld en kan je eraan verdienen.

Sommige kosten zijn aftrekbaar bij de Belastingdienst. Bijvoorbeeld het collegegeld, kosten voor boeken en computer of laptop die je voor je studie nodig hebt. Kijk voor de meest actuele informatie hierover op de website van de Belastingdienst.

Collegeld en kosten voor boeken en je laptop zijn aftrekbaar bij de Belastingdienst

2. Persoonlijke lening

Je kunt ook kiezen voor een persoonlijke lening. Het is dan wel belangrijk dat je naast je studie voldoende verdient met je baan. Anders kan het zijn dat de bank niet akkoord gaat met een persoonlijke lening. Stel dat je kiest voor een lening bij kredietverstrekker A. Je sluit een krediet af van 25.000 euro met een vaste looptijd van 48 maanden (4 jaar). Je betaalt een vaste rente per jaar van 5,8%. Je komt in totaal uit op:

Maandbedrag: 583 euro
Totale kosten: 28.000 euro (afgerond bedrag)

Master of Business Administration

Sommige banken financieren specifieke studies. Een voorbeeld van zo’n studie is een Master of Business Administration. Het idee is dat je gedurende de studie (en ook daarna) voldoende verdient om de lening te kunnen bekostigen. Ga zelf bij de bank na of je in aanmerking komt voor een persoonlijke lening en welke studies gefinancierd worden.

3. Doorlopend krediet

Of ga je voor een doorlopend krediet? Bij een goede deal kan de rente 5% zijn. Let op. De rente is wel variabel, en kan dus stijgen. Stel, je neemt een kredietbedrag van 25.000 euro. Bij een (theoretische) looptijd van 48 maanden:

Maandbedrag: 575 euro
Totale kosten: 27.584 euro

Met een doorlopend krediet ben je goedkoper uit dan met een persoonlijke lening

400 euro verschil

Je ziet dat een doorlopend krediet (bij een goede deal) goedkoper is dan een persoonlijke lening. Je bent dan ruim 400 euro goedkoper uit. Maar let op: we gaan er in dit voorbeeld vanuit dat de rente bij het doorlopend krediet niet wijzigt. In de praktijk kan het zijn dat de rente stijgt, omdat deze variabel is. Bij de persoonlijke lening betaal je weliswaar hogere rente, maar je weet dan wel zeker dat dit niet plotseling verandert.

Het is het voordeligst om alles zelf te betalen: dan heb je geen kosten aan rente en aflossing.

Let op

Deze berekeningen zijn slechts voorbeelden. De rentepercentages kunnen uiteraard per kredietverstrekker verschillen.

Studeren op kosten van de baas

Het kan ook zijn dat je baas wel wilt meebetalen aan de studie, bijvoorbeeld omdat je studie nuttig is voor je huidige baan. Je werkgever kan vaak een groot deel van de opleidingskosten terug krijgen via de Belastingdienst. Ook bestaat de regeling ‘afdrachtvermindering loonheffing onderwijs’. Je werkgever betaalt dan minder loonbelasting en premie volksverzekeringen. Kijk voor de meest actuele informatie over subsidieregelingen voor je werkgever op de site van de Belastingdienst.


Als je een deeltijdstudie wilt volgen krijg je geen studiefinanciering meer. En als het je tweede bachelor is, ga je ook nog eens veel meer instellingsgeld betalen. Hoe kan je het toch financieren? Kies jij voor de lening, bereken hier wat jij maximaal kunt lenen.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo