Als student lenen bij de bank… Floor: “Ik raad het iedereen af.”

Studentenkrediet
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
8807 keer bekeken

Voor lenen kun je als student terecht bij DUO*. Maar er zijn ook andere opties. Floor (28) is 19 jaar als ze bij een bank een studentenkrediet afsluit. Ze vertelt.


Floor: “Ik zat in het tweede studiejaar van mijn opleiding. Tegelijk volgde ik rijlessen. Maar het duurde erg lang voordat ik op mocht voor het rijexamen. Toen het eindelijk zover was, bleek mijn theoriediploma ook nog eens verlopen. Het kostte een hoop geld. Ik moest ook nog mijn studie en vaste lasten betalen. Daardoor bleef er niet genoeg over voor mijn rijbewijs.”

Lenen bij de bank

Van DUO (toen nog IB-Groep) ontvangt Floor zo’n 500 euro per maand. Floor: “Daarvan betaalde ik mijn collegegeld, studieboeken en alle andere vaste lasten. Ik had ook nog een baantje, maar dat verdiende bijna niks. Als ik ook nog mijn rijbewijs wilde halen, had ik snel veel geld nodig. Ik wilde een rijlespakket van zo’n 1500 euro. Dat kun je niet lenen bij DUO. Daarom ging ik naar een bank.”

Het eerste gesprek was leuk en vrolijk. Alles kon.

Geld voor een laptop

Uiteindelijk kiest ze voor een studentenkrediet. Floor: “Een vorm van een doorlopend krediet maar dan met rentekorting. Dat leek me wel iets.  Dus ik naar de bank voor advies. Het was een leuk en vrolijk gesprek. Alles kon. Ik wilde graag 1500 euro lenen. Maar de kredieten begonnen pas vanaf 5000 euro. Dat was geen probleem. De adviseur legde zelfs uit dat er dan nog ruimte overbleef om andere leuke dingen te betalen, zoals een laptop.”

Tot 5000 euro opnemen

Ze vertelt verder: “Dat leek me wel wat. Ik sloot het krediet af. Het geld kwam op een extra rekening te staan, zoals een spaarrekening. Ik kon het geld zelf overboeken naar mijn betaalrekening. Tot het maximum van 5000 euro. Over het opgenomen geld betaalde ik rente. Hoeveel dat precies was, weet ik niet meer.”

Laptop kopen

Floor zit al snel aan het maximale krediet: “Ik gebruikte het geld voor rijlessen. Maar ik kocht ook een laptop. Soms betaalde ik ook een deel van mijn vaste lasten met het krediet. Ik weet niet meer waar ik het allemaal aan heb uitgegeven. Binnen een jaar zat ik aan de 5000 euro.”

Floor: Binnen een jaar zat ik aan de 5000 euro

Hogere rente

Dan stopt Floor voortijdig met haar studie. Ze gaat werken en is geen student meer. Nu heeft ze volgens de bank ook geen recht meer op het studentenkrediet. Ze krijgt bericht van de bank: “De lening werd omgezet in een doorlopend krediet, met veel hogere rente . Door de rente was mijn schuld al bijna verdubbeld. Toen ik moest gaan aflossen, werd er elke maand ongeveer 156 euro afgeschreven.”

Kleine lettertjes

Ze vervolgt: “Ik snapte er niets van. Waarschijnlijk heeft het ergens in de voorwaarden gestaan. Daarin heb ik me niet zo heel goed verdiept. Het adviesgesprek ging prima. Ik wilde mijn rijbewijs zo graag en tegelijk kunnen studeren. Daardoor heb ik de gevolgen niet goed overzien.”

Weer in de boeken

Na een aantal jaar besluit ze toch weer te gaan studeren: “Ik ging terug naar de bank. Om te vragen of het doorlopend krediet weer kon worden omgezet naar een studentenkrediet. Dit keer was het een veel minder leuk gesprek. Ze wilden het niet omzetten. Ze toonden geen greintje medeleven.”

Bijna 9000 euro betaald voor een krediet van 5000 euro

Eindelijk schuldenvrij

“Sinds een paar maanden ben ik van de schuld af. Ik heb jarenlang moeten aflossen. In totaal heb ik zo’n 8000-9000 euro betaald voor mijn krediet van 5000 euro. Het hoeft natuurlijk niet bij iedereen zo te lopen. Als je bewust leent en niet het hele krediet opneemt, kan het allemaal een stuk voordeliger uitvallen.”

Neem een baantje

Heeft Floor nog tips voor studenten die ook een studielening willen bij een bank? Ze vertelt: “Ik raad het iedereen af. Terugkijkend zeg ik: neem er gewoon een baan bij en doe dan maar wat langer over je studie. Het mooiste is natuurlijk als je alles zelf kunt betalen. En als je tóch wilt lenen, doe het dan bij DUO. ”

* Dienst Uitvoering Onderwijs, financiert en informeert studenten en onderwijsinstellingen, en organiseert examens.


Voor je studie kun je lenen bij DUO. Maar er zijn ook andere opties. Floor sloot een krediet af bij een bank. De kosten liepen snel op: zo’n 9.000 euro schuld. Wil jij lenen zonder voor verrassingen komen te staan? Dat kan bij Freo .