Zakgeld en de financiële opvoeding van je kind Hoe ga je daar slim mee om?

Zakgeld
meisje, kind, sparen
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3501 keer bekeken

Het is mogelijk dat de genoemde bedragen niet meer actueel zijn. Lees hier het de zakgeldtips van Nibud-expert Gabriëlla Bettonville.

Een snoepje kopen in de winkel of even doorsparen voor die stoere speelgoedauto… Met zakgeld leert je kind om te gaan met geld. Vraag jij jezelf wel eens af hoe je de ‘financiële opvoeding’ van je kind als ouder aanpakt? Hier kun jij op letten.


Naarmate je kind opgroeit, wordt het tijd voor zakgeld. Voor veel ouders een punt om over na te denken. Want wanneer is jouw kind klaar voor de eerste euro? Meestal is dit zo rond de 6 jaar: de leeftijd waarop kinderen kunnen tellen en de verschillende munten van elkaar kunnen onderscheiden.

Hoeveel zakgeld geef je?

Maar hoeveel zakgeld geef je dan? Het Nibud onderzocht wat Nederlandse ouders hun kinderen gemiddeld aan zakgeld geven:

Leeftijd Gemiddelde bedrag per week
6 jaar ongeveer € 1,-
7 jaar ongeveer € 1,40
8 jaar tussen € 1,- en € 1,50
9 jaar tussen € 1,20 en € 2,-
10 jaar tussen € 1,75 en € 2,-
11 jaar tussen € 2,- en € 2,50
12 jaar tussen € 3,- en € 4,60
13 jaar tussen € 3,50 en € 4,60
14 jaar tussen € 4,60 en € 4,95
15 jaar tussen € 4,95 en € 5,75
16 jaar tussen € 4,85 en € 5,95
17 jaar tussen € 5,00 en € 6,90
18 jaar tussen € 5,95 en € 9,25

* bron: Nibud

Natuurlijk hangt het bedrag dat jij geeft ook af van wat je zelf kunt besteden en waar het zakgeld voor is bedoeld. Is het alleen voor snoep en speelgoed of moet hij of zij er ook grotere aankopen van doen, zoals cadeautjes voor vriendjes en de telefoonkosten? Maak afspraken met je kind wat hij wel en niet van het zakgeld mag kopen en maak zo een goede inschatting.

Geef je kind tot 12 jaar het liefst contant geld. Dat is tastbaar en je kind dat het geld écht weg is als je iets koopt.

Contant of digitaal?

Het is belangrijk om je kind vroeg te leren omgaan met zakgeld. Dat verkleint de kans op financiële problemen als je kind later groot is. Geef je kind tot 12 jaar het liefst contant geld. Dat is tastbaar en daardoor ziet je kind beter dat het geld écht weg is als je iets koopt. Een bankrekening is nog te lastig. Vanaf een jaar of 12 kunnen kinderen meestal wel omgaan met een eigen bankrekening.

Een vast moment

Geef zakgeld op een vast moment en voor een korte periode, bijvoorbeeld wekelijks. Als je kind wat ouder is, zo rond de 12-14 jaar kun je het zakgeld maandelijks geven. Dan leert je kind om een langere periode te overbruggen met het geld.

Een miskoop! Erg… of niet?

Je kind is altijd afhankelijk van jou geweest. Nu mag hij of zij ineens zelf spullen kopen. Dan kan het wel eens misgaan. Misschien geeft je kind het zakgeld wel in één keer uit of krijgt je kind spijt van een (dure) aankoop. Bedenk je dan dat dit niet erg hoeft te zijn.  Zo leert je kind namelijk zorgvuldig om te gaan met geld.

Klusjes doen

Stel, je kind klopt tussentijds aan voor extra zakgeld, want het is alweer op… Ga jij dan direct overstag? Doe het liever niet. Houd het bij het afgesproken bedrag. Je kunt het zo nu en dan natuurlijk wel handig oplossen door je kind klusjes in en om het huis te laten doen. Bijvoorbeeld de auto wassen voor een extra zakcentje.

Sparen

Hoe leer je jouw kind sparen? Begin met kleine doelen waarvoor je niet al te lang hoeft te sparen. Leuk voor kinderen: een doorzichtige spaarpot. Zo zien ze gelijk dat de spaarpot steeds voller wordt. Dat stimuleert. Zo leert je kind op een leuke manier dat je soms even geduld moet hebben voordat je iets kunt kopen.

Kleedgeld

Kinderen vanaf 12 jaar kunnen meestal hun eigen kleding kopen. Maak samen een overzicht van wat nodig is. Hier denken kinderen vaak niet aan: duurdere aankopen waarvoor je geld opzij moet zetten, zoals schoenen of een winterjas. Leg dat uit. Sparen kan dan via een spaarrekening. Maak ook afspraken waar het kleedgeld voor is bedoeld. Betaalt je kind ook zelf ondergoed, sportkleding of kleding voor speciale gelegenheden?

Misschien doet je kind wel eens een miskoop. Dat hoeft niet erg te zijn, het is zelfs leerzaam

Maar hoeveel kleedgeld is redelijk? Dat hangt net zoals bij zakgeld af van wat je zelf te besteden hebt en wat je kind van het kleedgeld moet kopen. Uit onderzoek van het Nibud komen de volgende richtlijnen naar voren:

Leeftijd Richtbedrag kleedgeld per maand
12 jaar tussen € 30,- en € 45,-
13 jaar tussen € 45,- en € 50,-
14 jaar ongeveer € 50,-
15 - 16 jaar tussen € 50,- en € 60,-
17 jaar tussen € 50,- en € 65,-
18 jaar tussen € 50,- en € 60,-

* bron: Nibud

Financiële opvoedtest

Vraag jij je wel eens af of jij goed omgaat met de ‘financiële opvoeding’ van je kind? De ‘financiële opvoedtest’ van het Nibud geeft tips en advies over zakgeld en kleedgeld. Ook bestaan er handige apps die je kindleren omgaan met geld. Zoals de App KidsGeldWijs van De Rabobank. Lees hier over de App KidsGeldWijs .


Vanaf een jaar of 6 is je kind klaar voor zakgeld. Maar hoeveel geef je eigenlijk en hoe leer je je kind sparen? Lees alles over de financiële opvoeding van je kind.