We gaan op reis en nemen jouw zoon gezellig mee! Mee op vakantie met een ander gezin

Vakantie
vakantie
door Annemijn Coenen
3441 keer bekeken

Je kind gaat op vakantie met het gezin van een vriendje of vriendinnetje. Wat betaal jij als ouder?


Naarmate je kind ouder wordt, wil hij of zij vast graag met het gezin van een vriendje of vriendinnetje mee op vakantie. Voor veel ouders een punt om over na te denken. Want wat geef je als vergoeding mee voor de kosten die je kind maakt?

Afspraken maken

Het kostenplaatje voor een vakantie kan erg verschillen. Zo huurt het ene gezin het liefst een vakantiehuisje in Limburg voor een week, terwijl een ander gezin veel liever drie weken met de caravan rondtrekt door Zuid-Frankrijk.

Het is verstandig om deze plannen samen met de ouders af te stemmen. Gaan ze bijvoorbeeld kamperen in Zuid-Frankrijk, dan overnachten ze waarschijnlijk onderweg in een hotel. Bespreek ook de activiteiten die ze van plan zijn om te ondernemen. Gaan de kinderen karten op de camping? En hoe staat het met eten: wordt er zelf gekookt of gaat het gezin vaak uiteten?

Vakantiekosten

Maak vervolgens een grove schatting van de extra kosten die jouw kind meebrengt.

Reiskosten

Als een gezin met de auto naar Zuid-Frankrijk vertrekt, dan brengt een extra kind in de auto geen extra kosten met zich mee. Een vliegticket zou een ander verhaal zijn.

Verblijf

Onderweg verblijft het gezin een nacht in een hotel. Ze slapen met elkaar op een familiekamer, waardoor er geen extra kosten zijn. Kosten voor het ontbijt zijn wel voor jouw rekening. Eenmaal op bestemming kampeert het gezin in een tent. De extra kosten van het verblijf zijn per persoon per nacht en de toeristenbelasting.

Eten en drinken

In Frankrijk, Duitsland en Italië kost eten en drinken ongeveer hetzelfde als in Nederland. Reken daarom per dag ongeveer € 4,50 voor eten en drinken als er zelf gekookt wordt. Als het gezin vaak gaat uiteten, dan kun je daar afspraken over maken met de ouders.

Uitstapjes

Uit eten gaan, minigolf, een dagje naar een zwemparadijs… op vakantie worden er vaak meerdere activiteiten gepland. Stem met de ouders af hoeveel geld je daarin wilt bijdragen.

De vakantievergoeding

Tel alle extra vakantiekosten op die jouw kind meebrengt en overleg dit bedrag met de ouders. Dat voelt goed voor jou en zo kunnen zij aangeven of het bedrag voldoende is voor het verblijf. Gemiddeld betaal je per kind onder de 12 jaar tussen 250 en 400 euro.

Laatste tip: Zakgeld voor vakantie

Ook is het slim om je kind vakantiezakgeld mee te geven. Zo kan hij of zij een keer trakteren op een puntzak patat en op vakantie iets voor zichzelf kopen. Op deze manier geef je je kind een goed gevoel mee op vakantie.

Bron: Nibud


Je kind gaat op vakantie met het gezin van een vriendje of vriendinnetje. Wat betaal jij als ouder?