Ouders opgelet: met deze tips maak je ze geldbewust Tips voor ouders

Financiële opvoeding
kind geld
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1116 keer bekeken

Bij de financiële opvoeding van je kind ligt zakgeld geven voor de hand. Maar er zijn ook andere manieren om je kind de waarde van geld te laten ontdekken. Lees de tips.


1. Doe samen boodschappen

Jonge kinderen vinden het leuk om mee te gaan naar de winkel om boodschappen te doen. Fruit en groente afwegen, prijsjes bekijken, zelf het winkelwagentje vullen én helpen afrekenen met contant geld. Is je kind al wat ouder? Laat hem of haar zelf een lijstje opstellen en de boodschappen doen voor een vast bedrag.

2. Speel thuis ‘winkeltje’

Wie heeft er vroeger geen ‘winkeltje’ gespeeld? Leuk om samen met je kind te doen. Wissel om beurten van rol: klant of kassamedewerker. Zo leert je kind goed optellen en rekenen. Betalen kan met speelgoedgeld of echte muntjes. Aan jou de keus.

Laat je kind elke week een klein bedrag sparen

3. Laat je kind geld sparen

Geld leren sparen is belangrijk voor later. Zo is het straks makkelijker om geld opzij te leggen voor onvoorziene uitgaven of een vakantie. Een vrolijke spaarpot maakt sparen voor kinderen nog leuker. Zo zien ze ook echt dat het bedrag groter wordt. Laat je kind elke week een klein bedrag sparen en stel een doel vast, bijvoorbeeld een stuk speelgoed. Oudere kinderen kunnen al oefenen met een spaarrekening.

4. Stimuleer je kind om te kiezen

Als je het geld uitgeeft aan speelgoed, kun je het niet meer besteden aan een snoepzak. Leer je kind dat je geld maar één keer uit kunt geven. Weg is weg. Het is belangrijk dat je kind keuzes leert te maken. Het is natuurlijk niet erg als je kind later ergens een keer spijt van heeft. Dat is alleen maar leerzaam.

5. Creatief geld verdienen

Bespreek eens met je kind hoe hij of zij - naast zakgeld - nog meer geld zou kunnen verdienen. Misschien kan je kind wat klusjes in huis doen voor een extra zakcentje. Zoals de afwas, stofzuigen of de auto wassen. Of vind je kind het misschien leuk om oude spulletjes en speelgoed te verkopen op de rommelmarkt tijdens Koningsdag?

6. Buitenlandse munten verzamelen

Heb je nog wat buitenlands geld liggen? Bijvoorbeeld Zweedse kronen of Engelse pond? Laat je kind dit eens zien en reken samen om hoeveel dit waard is in Euro’s. Zo ontdekt je kind direct dat je de Euro niet overal kunt gebruiken en dat niet alle muntsoorten dezelfde waarde hebben.

* Bron: Nibud